Májusban csúcsosodott a lakáshitelek mennyisége hazánkban, azonban kérdéses meddig tart a lendület. A kamatok emelkedése már elkezdődött, ráadásul októberben szigoruúb szabályok fognak életbe lépni. A magyar átlagember azonban a szakértők szerint nem tájékozott annyira, hogy tudatosan időzítse az ingatlanvásárlását. 

Tovább olvasom

A lakástakarék az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma, melynek legnagyobb előnye a 30%-os állami támogatás volt. Az állami támogatás megvonásáról szóló javaslatot elsöprő gyorsasággal terjesztette be, és tolta végig a kormány a parlamenten. Kedden 125 igen és 49 nem szavazattal fogadták el, és szerdán hatályba is lépett.

Tovább olvasom

Népszerű a hitelmoratórium, de érdemes tisztában lenni a következményekkelMinden adós számára tovább él a 2020. március 19-én bevezetett általános hiteltörlesztési moratórium: 2021. június 30-ig nem kell fizetni a részleteket. Röviden így foglalható össze a rendelkezés, mellyel a járvány miatt nehéz helyzetbe került adósokon próbál segíteni a kormányzat. 

Tovább olvasom

A bőség zavara. Ez a felemás érzés lehet úrrá azon, aki lakásvásárlás előtt áll, és finanszírozási lehetőségeket akarja számba venni. Jelenleg ugyanis sok-sok támogatás és hitelfajta közül lehet választani. És kell választani.

Tovább olvasom

Nem könnyű, de nem is lehetetlen: önerő nélkül is bele lehet vágni a lakásvásárlásba, ha tisztában vagyunk a támogatási lehetőségekkel, a támogatott hitelek feltételeivel, s persze minél több, de lehetőleg legalább három gyermekben gondolkodunk. Egy 40 milliós lakás megvásárlásánál kedvező esetben akár csak havi 100 ezres törlesztőrészlettel kell számolnunk. Kevesebb gyermek esetén és önerő nélkül a lehetőségeink is szerényebbek.

Tovább olvasom

Merjünk nagyok lenni! Jól ismert közéleti mondás ez, s vetítsük a lakáshitelekre! Gondolkodjunk akár 100 millió forintos hitelben! Mi kell hozzá, mivel jár mindez? Ezt néztük meg.

Tovább olvasom

Mire elég harmincmillió forint? Mire megyünk önerő nélkül, csupán a babaváró hitelt és lakáskölcsönt felhasználva, ha új otthont álmodtunk magunknak? Sokan gondolkodnak ugyanis így, szülői segítség és más lehetőség híján. Sorozatunkban ezt mutatjuk be: kezdésként Budapestet és agglomerációját pásztáztuk. (1. rész)

Tovább olvasom

Márciusban már érezhető volt az év első két hónapjában megindult hitelfelvételi kedv erősödése. Soha ennyi lakáshitelt nem folyósítottak, mint ebben a hónapban, a személyi kölcsön egy éves csúcsot döntött, a babaváró és a szabad felhasználású jelzáloghitel is felfutóban.

Tovább olvasom

Különleges helyzet állt elő, de hamarosan vagy az állampapír hozamoknak kellene csökkenniük, vagy a hitelkamatoknak emelkedniük – utóbbira nagyobb az esély. Most ugyanis az a ritka és extrém eset állt elő, hogy a lakáshitelek 10 évre fixált kamata alacsonyabb, mint az ugyancsak 10 éves lekötésű állampapír kamatai.

Tovább olvasom

Az ideális futamidő sokat hozhat a konyhára, ha hitel veszünk fel. És sokat is vihet, feleslegesen. Már szerződéskötéskor gondoljuk át, mi lenne az ideális, de idő közben is beavatkozhatunk, és csökkenthetjük a havi törlesztések időszakát.

Tovább olvasom
Elejére