Kétszer akkora lakáshiteleket vesznek fel a magyarok, mint korábban

Hitel #hitel #lakáshitel

lakashitel_novekedes.jpg

Májusban csúcsosodott a lakáshitelek mennyisége hazánkban, azonban kérdéses meddig tart a lendület. A kamatok emelkedése már elkezdődött, ráadásul októberben szigoruúb szabályok fognak életbe lépni. A magyar átlagember azonban a szakértők szerint nem tájékozott annyira, hogy tudatosan időzítse az ingatlanvásárlását. 

Ahogy említettük májusban (és áprilisban) volt csúcson a használt lakás piachoz kapcsolodó hitelelezés. Az MNB által közzétett adatok szerint a lakáshitelek szerződéses összege 24 százalékkal emelkedett a tavalyi szinthez képest, így összesen 76 milliárd forintnyi hitelt vettek fel az ingatlanvásárlók. Ezzel megdöntve mind a 2003-as, mind pedig a 2008-as számokat.

A lakáshitelek kihelyezése évek óta folyamatosan és stabilan nő, összhangban egyébként az ingatlapiaci növekedéssel és áremelkedéssel. Közrejátszott emellett a kedvező kamatszint is. Ezekenek volt talán köszönhető, hogy a korábbi 5-10 millió forintos hitelösszeg megduplázódott, és 10-20 millió forintos hitelösszegeket vettek fel az emberek, jellemzően 10 éves kamatperiódussal. 

Ismét meg kell említeni, hogy egyre népszerűbbek az éven túli kamatfixálású konstrukciók. Legnépszerűbb konstukció a 5 éves kamatperódussal rendelkező hiteltermékek, de érezhető növekedés van az ennél hosszabb időre fixált hitelek piacán is. A lendületet azonban könnyen visszavetheti a növekedésnek indult kamatok. Bár a lakáshiteleknél még nem számottevő, de figyelmeztető jel lehet mindenki számára: a későbbiekben további növekedés várható. Az új lakáshitelezési szabályok elsősorban a minimum 10 évig fix kamatú termékeket helyezik előtérben, mivel az ilyen kölcsönök esetén lesz elérhető a havi nettő fizetés 50 illetve 400 ezer forintál magasabb jövedelem esetén 60 százalékát elérő törlesztőrészlet. 5 év alatti fixálásoknál mindenösszesen 25 (illetve 30) százalék lehet a törlesztő összege, míg a 5 és 10 év közötti hiteltermékekneél 35 illetve 40 százalékos.

Forrás: http://hvg.hu
Elejére