A családi háznak tagadhatatlan előnyei vannak, amelyeket talán leginkább nyáron élvezhetünk ki. Hiszen ki ne szeretne a saját udvarában, kertjében minőségi időt eltölteni, főzni, játszani a gyerekekkel, unokákkal. A ház körüli rend megtartása, a fejlesztések, illetve felújítások azonban mind kiadásokkal járnak, amik a pár tízezres összegtől kezdve a csillagos égig emelkedhetnek. 

Tovább olvasom

Feltételek - Ne legyen rokonunk a kivitelező, s nem jó a tavalyi számla; a támogatás 50 százaléka munkadíj, ugyanennyi az anyagköltségBár kikövezett az út az otthonteremtési támogatás eléréséhez, néhány banánhéjra azonban érdemes figyelni. Ezeket szedtük össze, felhívva a figyelmet a legfontosabb kritériumokra. Februártól a bankok kedvezményes, 3 százalékos kamattal hirdetik az otthonfelújítási hitelüket.

Tovább olvasom

A 2021-től épülő ingatlanoknál már előírás lett volna, hogy az új lakások közel nulla energiaigényre vonatkozó követelmények teljesítése esetén kaphatnak használatbavételi engedélyt, s az energiaigénye 25 százalékát megújuló energiaforrásnak kell fedeznie (igaz kiváltható magasabb energiahatékonysággal is). Előbb fél, majd most újabb egy évvel eltolták a határidőt, de érdemes lesz a támogatásokat kihasználva felkészülni a jövő júliusi életbe léptetésre.

Tovább olvasom

Érdemes egy rosszabb állapotú lakást megvenni és helyrepofozni, vagy inkább a felújított a nyerő? Az árban számottevő a különbség. És létezik állami lakásfelújítási támogatás. S közben élénkül a kereslet a használt ingatlanok iránt. Érdemes elgondolkodni, főleg ha olcsóbb kategóriában gondolkodunk.

Tovább olvasom

Ha úgyis meg kellene már csinálni, miért ne vegyem igénybe hozzá a támogatást? Sokan gondolkodnak így, egészen pontosan 440 ezren, akiknek éppen aktuális lenne az otthonuk valamelyik részének felújítása. A támogatás magával hozta a személyi kölcsönök felpörgését, az építőanyag drágulását és meghosszabbította a várakozást a szakemberekre. Az állam ugyanis számlára fizet.

Tovább olvasom

Az otthonfelújítási támogatás számos célra igénybevehető. A tiszta haszon 3 millió forint lehet. Aki előrelátó, az ezt meg is fejelheti. Költse az állam pénzét a saját rezsije csökkentésére!

Tovább olvasom

Az év eleje óta igényelhető vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatás. Azzal több célja is van az államnak. Javítani akarja a családok lakhatási körülményeit, s ezzel a hazai lakásállomány minősége összességében is javul. Továbbá a támogatás igénybevétele fehéríti az építőipari tevékenységet, ez is egy cél.

Tovább olvasom

Töretlen az otthonfelújítási program iránti lakossági érdeklődés, a novemberi felmérés szerint 2022 végéig a háztartások 8 százaléka biztosan, 12 százaléka valószínűleg él a program nyújtotta lehetőségekkel.

Tovább olvasom

Adómentes munkáltatói lakásvásárlási és -felújítási támogatást, határozatlan időre meghosszabbított állami felújítási programot is javasol a kormánynak az építőipari szakszövetség az elavult ingatlanállomány korszerűsítésére és a feketemunka kifehérítésére.

Tovább olvasom

A háztartások 4,3 százaléka biztosan, 16,5 százaléka valószínűleg nagyobb összeget fog költeni lakóingatlanára a következő egy évben, és ha ezek a tervek mind megvalósulnak, akkor mintegy 840 ezer lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobb munkálatokat 2022 végéig derül ki a GKI és a Masterplast közös áprilisi felméréséből.

Tovább olvasom
Elejére