Vége a lakástakarékpénztárak állami támogatásának

Lakástakarékpénztár #lakástakarék #állami támogatás #lakáshitel

vege-a-lakastakareknak.jpg

A lakástakarék az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma, melynek legnagyobb előnye a 30%-os állami támogatás volt. Az állami támogatás megvonásáról szóló javaslatot elsöprő gyorsasággal terjesztette be, és tolta végig a kormány a parlamenten. Kedden 125 igen és 49 nem szavazattal fogadták el, és szerdán hatályba is lépett.

A törvényjavaslat indoklása szerint  "nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat, miközben a szolgáltatók az állami támogatás egy részén is extraprofitot realizálnak"


Miért volt ennyire népszerű ez a megtakarítás?

A magyar lakosság közel 13 százalékának van ilyen megtakarítása. Minden évben, a befizetett betétek után 30% állami támogatást kaptak az előtakarékoskodók. Ez azt jelentette, hogy havi 20.000 Ft befizetése után (éves szinten ez 240 000 Ft) évente 72 000 Ft állami támogatás kaptak az ügyfelek. Ez nagyon kedvező volt azok számára is, akiknek nem volt sok pénze és 4-10 évre kerestek kockázatmentesen jó megtérülést.

A félretett pénzt, plusz az állami támogatást  egyaránt fel lehetett használni felújításra, korszerűsítésre esetleg lakáshitel mellé önerőnek. Ebből tehát már látható, hogy széles volt a termék felhasználási lehetősége, ez is erősítette talán népszerűségét. Az állami támogatás megszüntetését azzal is indokolták, hogy állítólag sokan "luxus" termékekre, mint példuál medence vagy jakuzzi telepítésére költötték az összeget. Sajnos a parlamenti vita során hiába érvelt az ellenzék azzal, hogy a kormánynak lenne (és volt is) lehetősége a törvényt módosítani kénye-kedve szerint, hogy ezek a dolgok kivédhetőek legyenek, a javaslatot megszavazták.

Mi lesz ezek után?

Az biztos, hogy mind a régi, mind az utolsó napon kötött szerződések "biztonságban" vannak. Az állami támogatás még jár ezekhez a szerződésekhez, és a pénz sem tűnthet el csak a tulajdonos lakástakarék számlájáról. Ugyanakkor sokan kételkednek benne, hogy a rendszer az utolsó években is fenntartható lesz, hiszen ahogy elindulnak a kifizetések, egyre kevesebb lesz a törzsösszeg, ami bent van. A Bankszövetség eközben egy új konstrukció közös kialakítását kéri a kormánytól.

Forrás: index.hu
Elejére