Állami támogatás – Az önerőt megduplázza a januártól igényelhető segítség; gyermekesek akár 3 millió forintot is kaphatnak.Fel kellene újítani a fürdőszobát, tisztasági festés vagy egy tetőcsere ráférne az otthonunkra? Most kell okosnak lennünk (két évünk van rá), hisz januártól lakásfelújításunk költségének felét az állam fizetheti - a feltételeknek garantáltan a gyermekes családok többsége megfelel majd. Az otthonfelújítási támogatásban maximum 3 millió forintnyi számlát nyújthatunk be, ennek fele anyagköltség, másik fele munkadíj lehet. Önerő nélkül a hitelfelvétel lehet a célszerű megoldás. (1. rész)

Tovább olvasom

Személyi kölcsönnel is megéri nekivágni otthonunk renoválásának a több milliós lakásfelújítási támogatásért.Akkor is megéri kihasználni, ha hitelt kell felvennünk az önerőhöz: az állami lakásfelújítási támogatást januártól lehet igényelni, maximum 3 millió forintot. A munkadíj és a kivitelezés költségeinek felére lehet beadni a kérelmet, melyet utólag kapunk meg. A teljes kivitelezést tehát meg kell előlegeznünk, önerő híján ezért jöhet jól a személyi kölcsön, melyet aztán a megítélt támogatásból törleszthetünk. (2. rész)

Tovább olvasom

Mire elég a keret? Egy fürdőszoba-újjáépítés másfél millióból kijöhet, a tetőcsere ennél több, de ezeknek a felét az állam állhatja.Már a kivitelezőktől is folyamatosan kérik az árajánlatokat olyan gyermekes családok, akik januártól élnének a lakásfelújítási támogatással, melyben az otthonuk renoválásának fele költségét (3 millió forintig) magára vállalja az állam. Fürdőszoba-felújításától a klímaberendezés beszereléséig, tetőcserétől az égéstermék elvezető korszerűsítéséig sok minden beleférhet a keretbe.

Tovább olvasom

Feltételek - Ne legyen rokonunk a kivitelező, s nem jó a tavalyi számla; a támogatás 50 százaléka munkadíj, ugyanennyi az anyagköltségBár kikövezett az út az otthonteremtési támogatás eléréséhez, néhány banánhéjra azonban érdemes figyelni. Ezeket szedtük össze, felhívva a figyelmet a legfontosabb kritériumokra. Februártól a bankok kedvezményes, 3 százalékos kamattal hirdetik az otthonfelújítási hitelüket.

Tovább olvasom

Lehet-e? Szinte minden kérdés így kezdődik az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban a szakértőkhöz: a maximum 3 millió forintos állami támogatás idén januártól lépett életbe. A Magyar Államkincstárhoz, a bankokhoz és a hitelközvetítőkhöz leggyakrabban beérkezett kérdésekre válaszolunk. A Financial Expert összeállítása.

Tovább olvasom

Minek vágjunk bele önerőből, ha támogatást is szerezhetünk rá? Sokan buknak milliókat a körültekintés hiánya miatt. Nemcsak az idő, az információ is pénz: ebben segít a Financial Expert összeállítása. Február elsejétől itt a kamattámogatott otthonfelújítási kölcsön, ezzel összefüggésben már életbe lépett az otthonfelújítási támogatás. Új lakásoknál a CSOK-hoz illetékmentesség jár, és fontos, hogy ismét 5 százalék lett az újlakás áfája.

Tovább olvasom

Napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje: erre is lehet kérni az otthonfelújítási támogatást. Az érdeklődés fokozódik, hisz az eddigi 8-10 helyett így már 4-5 év alatt megtérülhet a felszerelt megújuló energiaforrások költsége. Az évi 80 ezer forintos villanyszámla egy 1,5 kilowattos napelemes rendszerrel kiváltható - cirka bruttó 800 ezer forintból.

Tovább olvasom

A 2021-től épülő ingatlanoknál már előírás lett volna, hogy az új lakások közel nulla energiaigényre vonatkozó követelmények teljesítése esetén kaphatnak használatbavételi engedélyt, s az energiaigénye 25 százalékát megújuló energiaforrásnak kell fedeznie (igaz kiváltható magasabb energiahatékonysággal is). Előbb fél, majd most újabb egy évvel eltolták a határidőt, de érdemes lesz a támogatásokat kihasználva felkészülni a jövő júliusi életbe léptetésre.

Tovább olvasom

Vállalható teher: havi 58 ezer forint a kedvezményes otthonfelújítási hitel törlesztőrészlete, amely 30 ezerre csökkenhet, amint az Államkincstár átutalja nekünk a 6 milliós kölcsön 50 százalékát támogatásként. Félpénzből kihozható jövő év végéig a lakásfelújítás, érdemes kihasználni a lehetőséget.

Tovább olvasom

Felmérések sora foglalkozik azzal, kik és mire igénylik az ettől az évtől elérhető otthonfelújítási támogatást. Ezekből kiderül: sokan a támogatás miatt vágnak bele a korszerűsítésbe, a megkérdezettek fele családi házat renoválhat. A legnagyobb érdeklődés a 40-49 éves korosztályban mutatkozik, s a 1970-1989 között épült lakások tulajdonosai tervezik a legnagyobb arányban igénybe venni a lehetőséget.

Tovább olvasom
Elejére