Lehet-e? Szinte minden kérdés így kezdődik az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban a szakértőkhöz: a maximum 3 millió forintos állami támogatás idén januártól lépett életbe. A Magyar Államkincstárhoz, a bankokhoz és a hitelközvetítőkhöz leggyakrabban beérkezett kérdésekre válaszolunk. A Financial Expert összeállítása.

Tovább olvasom

Felmérések sora foglalkozik azzal, kik és mire igénylik az ettől az évtől elérhető otthonfelújítási támogatást. Ezekből kiderül: sokan a támogatás miatt vágnak bele a korszerűsítésbe, a megkérdezettek fele családi házat renoválhat. A legnagyobb érdeklődés a 40-49 éves korosztályban mutatkozik, s a 1970-1989 között épült lakások tulajdonosai tervezik a legnagyobb arányban igénybe venni a lehetőséget.

Tovább olvasom

Az otthonfelújítás támogatás mellé támogatott hitel is igényelhető már fix, 3 százalékos kamatra: előfordulhat viszont, hogy a támogatott hitel mégsem megfelelő számunkra. Ez akkor lehetséges, ha a keretfeltételek szűknek bizonyulnak - nagyobb összeg kell, mint 6 millió forint, hosszabb futamidőre van szükségünk 10 évnél. Ilyenkor forduljunk a bankok által kínált, piaci lakásfelújítási hitelek felé, ahol vannak már kidolgozott konstrukciók arra, ha valaki a 3 milliós állami támogatásra hajt.

Tovább olvasom

Tovább fokozódik az otthonfelújítási program iránti érdeklődés, amelyben maximum 3 millió forinthoz juthatunk lakóingatlanunk renoválásának költségeihez.

Tovább olvasom

Áprilisban módosultak a szabályok, könnyebben elérhetővé vált az otthonteremtési támogatás, miközben egyes feltételei szigorodtak is. Jó hír, hogy már nem kell egy éven belül befejezni a felújítási munkálatokat akkor sem, ha az támogatott, fix 3 százalékos kamatozású kölcsönből zajlik. Több mint 3000 család igényelte már az otthonfelújítási támogatást, ebből több mint 1000 már meg is kapta április második feléig.

Tovább olvasom

Újabb kérdések tisztázódtak az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban: például, hogy a visszaigényléskor házastársak esetén nem lehet gond az, ha mindkettőjük nevére gyűjtöttek számlákat. A magyarok harmadának nincs megtakarítása, emiatt jöhet számításba nekik az otthonfelújítási vagy a személyi kölcsön.

Tovább olvasom

Népszerű az otthonfelújítási támogatás. Ez persze nem meglepő, 3 millió forinthoz lehet hozzájutni, mintegy ajándékként. Folyamatosan jelennek meg új információk, pontosítások, érdemes figyelni őket és alaposan átgondolni, mi legyen a terv.

Tovább olvasom

Az otthonfelújítási támogatás számos célra igénybevehető. A tiszta haszon 3 millió forint lehet. Aki előrelátó, az ezt meg is fejelheti. Költse az állam pénzét a saját rezsije csökkentésére!

Tovább olvasom

Mégis maradhat júliustól a szaldó elszámolás – vagyis csak az elfogyasztott és megtermelt áram közötti különbséget kell fizetnünk –, így a lakásfelújítási támogatásból napelemes rendszerre költeni továbbra is jó lehetőség, mely az állami segítséggel 4-5 év alatt megtérülhet. A döntés ismét meglendítheti a piacot.

Tovább olvasom

Az otthonfelújítási támogatás augusztustól még több beruházásra, például kültéri lépcső kialakítására, felújítására és külső, elektromos munkálatokra is felhasználható. Több mint 25 ezer család igényelte az idén elindított támogatási formát. Az árak azonban elszabadultak, már építőanyagárak megfékezéséért felelős kormánybiztost is kineveztek.

Tovább olvasom
Elejére