Minek vágjunk bele önerőből, ha támogatást is szerezhetünk rá? Sokan buknak milliókat a körültekintés hiánya miatt. Nemcsak az idő, az információ is pénz: ebben segít a Financial Expert összeállítása. Február elsejétől itt a kamattámogatott otthonfelújítási kölcsön, ezzel összefüggésben már életbe lépett az otthonfelújítási támogatás. Új lakásoknál a CSOK-hoz illetékmentesség jár, és fontos, hogy ismét 5 százalék lett az újlakás áfája.

Tovább olvasom

Vállalható teher: havi 58 ezer forint a kedvezményes otthonfelújítási hitel törlesztőrészlete, amely 30 ezerre csökkenhet, amint az Államkincstár átutalja nekünk a 6 milliós kölcsön 50 százalékát támogatásként. Félpénzből kihozható jövő év végéig a lakásfelújítás, érdemes kihasználni a lehetőséget.

Tovább olvasom

Milliókat jelenthet öt százalék is: ettől az évtől a csok-osok ekkora mértékű áfát igényelhetnek vissza az új építésű lakásuk vásárlása, elkészülte után. Az ördög persze mindig a részletekben bújik meg, de amelyik család idén vagy jövőre új ingatlanba költözik, az otthonteremtési támogatás mellett ezt a lehetőséget is érdemes kihasználnia.

Tovább olvasom

Az otthonfelújítás támogatás mellé támogatott hitel is igényelhető már fix, 3 százalékos kamatra: előfordulhat viszont, hogy a támogatott hitel mégsem megfelelő számunkra. Ez akkor lehetséges, ha a keretfeltételek szűknek bizonyulnak - nagyobb összeg kell, mint 6 millió forint, hosszabb futamidőre van szükségünk 10 évnél. Ilyenkor forduljunk a bankok által kínált, piaci lakásfelújítási hitelek felé, ahol vannak már kidolgozott konstrukciók arra, ha valaki a 3 milliós állami támogatásra hajt.

Tovább olvasom

Felújításra szoruló, több szobás családi házakat már megfizethető áron találunk a falusi csokba bevont Balaton-parti településeken. Három gyereknél nemcsak a vásárláshoz, hanem a felújításhoz is 5-5 millió forint támogatás szerezhető. Egyre többen költöznek a Balatonhoz a koronavírus-járvány kitörése óta.

Tovább olvasom

Nagyváros mellett letelepedni falusi csok-támogatással: vonzó lehet azoknak, akik munkahelyet megyeszékhelyeken találtak. Azok is jól járhatnak, akik Ausztriába ingáznak minden nap, s olyan községet szemeltek ki otthonuknak a határ szélén, ahol érvényesíthető ez a támogatás.

Tovább olvasom

Budapest közelében nem könnyű olyan települést találni, amely bekerült a Falusi csokba: a legközelebbiek is legalább egy órányi autózásra fekszenek. Aki azonban vállalja ezt az ingázást, az az állami támogatást kihasználva – budapesti munkahelyét megtartva - jó áron vehet magának „vidéki életet”.

Tovább olvasom

Van benne lehetőség, csak helyre kellene pofozni: ha ehhez igénybe tudjuk venni a 3 milliós otthonfelújítási támogatást, akkor megvesszük – egyre többen gondolkodnak így a rosszabb állapotban lévő lakások, családi házak adásvétele előtt. Majdnem ötödével nőtt a legrosszabb energetikai kategóriában lévő ingatlanokra készített tanúsítványok száma. Az otthonteremtési támogatások hatása már érezhető a piacon.

Tovább olvasom

Mégis maradhat júliustól a szaldó elszámolás – vagyis csak az elfogyasztott és megtermelt áram közötti különbséget kell fizetnünk –, így a lakásfelújítási támogatásból napelemes rendszerre költeni továbbra is jó lehetőség, mely az állami segítséggel 4-5 év alatt megtérülhet. A döntés ismét meglendítheti a piacot.

Tovább olvasom

Minden nyolcadik kérelmező bukja az otthonfelújítási támogatást, leggyakrabban köztartozás miatt. Érdemes erre figyelni az igénylés előtt, mert a munkák költségeinek megelőlegezésére felvett otthonfelújítási hitelünk is sokkal rosszabb konstrukcióval törleszthető, ha ugrik a támogatás. 

Tovább olvasom
Elejére