Otthonteremtési támogatások hatása: nő a kereslet az ingatlanpiacon

Támogatások #támogatások #otthontermetés

otthonter.jpg

Van benne lehetőség, csak helyre kellene pofozni: ha ehhez igénybe tudjuk venni a 3 milliós otthonfelújítási támogatást, akkor megvesszük – egyre többen gondolkodnak így a rosszabb állapotban lévő lakások, családi házak adásvétele előtt. Majdnem ötödével nőtt a legrosszabb energetikai kategóriában lévő ingatlanokra készített tanúsítványok száma. Az otthonteremtési támogatások hatása már érezhető a piacon.

Húsz százalék: ennyivel többen kerestek februárban eladó lakást, mint egy évvel korábban. Ami pedig a megvalósult adásvételt illeti, 2 százalékkal több használt ingatlan cserélt gazdát – legalábbis az ingatlan.com adatai szerint. Szakemberek szerint a növekedés visszavezethető az otthonteremtési támogatásokhoz, s különösen az otthonfelújítási támogatáshoz.

Megírtuk: 2021-től a gyermekes családok az otthonfelújítási támogatásban maximum 3 millió forintnyi számlát nyújthatnak be az államkincstárnak, ennek fele anyagköltség, másik fele munkadíj lehet.

Idén február elsejétől igénybe vehető a kamattámogatott otthonfelújítási kölcsön, ezzel összefüggésben már januártól életbe lépett az otthonfelújítási támogatás. Új lakásoknál a CSOK-hoz illetékmentesség jár, és fontos, hogy ismét 5 százalék lett az újlakás áfája. Új év, új remények… új támogatások

Érezhetően ennek okán főként a felújításra szoruló lakások, családi házak iránt lett élénkebb a kereslet. Jól mutatja ezt, hogy a két legrosszabb energetikai kategóriába (II és JJ) sorolt ingatlanokra 17 százalékkal több energiatanúsítvány készült, mint tavaly februárban.

Közel 20 százalékkal nőtt az otthonfelújítással kapcsolatos építőipari témakörök internetes keresettsége az év első hónapjaiban, az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A legnépszerűbb keresőszavak az ablakcsere, a csatornarendszer felújítás, a fürdőszoba felújítás, a központi fűtés, a szigetelés és a tető felújítás voltak.

Márciusban már rekord is dőlt: több mint 15 ezer ingatlan adásvétel történt, ami évtizedes rekordnak számít – jelentette be a Duna House. Ez több mint 40 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mértet.

Rossz hír azonban, hogy az építőanyagok gyorsan és jelentősen drágulnak, van olyan anyag, amelynek ára egy év alatt 30-40%-kal nőtt, s az építőipari munkák díjai – főleg vidéken – is megugrottak. Ami viszont pozitív, hogy a támogatásoknak és a banki finanszírozásnak olyan szigorú feltételei vannak, hogy ez mostanra kifehérítette a szektort, miközben tavaly még Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke azt mondta, hogy az adóelkerüléssel szerzett jövedelmek aránya 20-25 százalékra tehető az építőiparban.

Az otthonteremtési támogatásokat azok is kihasználnák, akik üzletet látnak a lakásokban: az ingatlan idehaza az egyik legkedveltebb befektetési forma, 2013 óta a lakásárak a bérleti díjak növekedését jóval meghaladó mértékben emelkedtek.

Idevágó hír az is, hogy a Magyar Nemzeti Bank jelezte: tavaly a lakosság hitelállománya elsősorban a babaváró kölcsönök és a lakáshitelek erőteljes kibocsátásának, valamint a moratórium törlesztéseket visszafogó hatásának köszönhetően bővült.

Forrás: Financial Expert
Elejére