Öt éves csúcsot megdöntve, júniusban 136,35 milliárd forint lakáscélú hitelt utaltak ki a bankok. A személyi hitelek folyósított összege is felfelé tart: növekszik tehát a hitelfelvételi kedv, köszönhetően az állami programoknak, például az otthonfelújítási támogatásnak. Javulnak a lakáspiaci várakozások is.

Tovább olvasom

A harmadik negyedévben már 19 százalékkal több projekt indult, mint a pandémiás 2020-as esztendő azonos időszakában. Ezzel együtt a megyeszékhelyeken egy új építésű lakás átlagos kínálati négyzetméterára egy év alatt 12,9 százalékkal emelkedett egy felmérés szerint.

Tovább olvasom

Az ingatlanpiacon a jegybanki alapkamat emelések után a legnagyobb kérdés az lesz, hogy a jövőbeni vevők béremelkedése lépést tud-e tartani a lakásárak és a hiteltörlesztők emelkedésével. Az adásvételek száma már harmadik éve csökkenő tendenciát mutat a koronavírus járványtól függetlenül, az emelkedő lakásárakat egyre kevesebb vásárló hajlandó megfizetni. 

Tovább olvasom

A használt lakásokhoz képest az új lakóingatlanok iránti kereslet sokkal nagyobb mértékben, 64 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest. A tendenciák azt is előrevetítik, hogy 2022 az új lakások éve lesz – prognosztizált az ingatlan.com. A fővárosban a használt lakások átlagos négyzetméterára a kínálati piacon 9 százalékkal, 800 ezer forintra nőtt 2021 januárja és decembere között.

Tovább olvasom

Egyre népszerűbbek a panellakások az ingatlan.com elemzése szerint, amelyben több mint 160 ezer hirdetés alapján vizsgálták meg az érdeklődés alakulását, valamint az árak változását a lakáspiacon.

Tovább olvasom

Felpezsdítheti a lakáspiacot, azon belül a használt lakások forgalmát az szja-visszatérítést, amelyet a gyermekes családok a napokban kapnak meg - közölte az ingatlan.com.

Tovább olvasom

Az állami lakástámogatási rendszert, a Családi Otthonteremtési Kedvezményt 2015 közepén vezették be, 2021 végéig 656 milliárd forinthoz jutott 206 ezer család. A lakosságarányos adatok alapján a rendszer indulása óta Győr-Moson-Sopron, valamint Pest megyében igényeltek a legtöbben CSOK-os támogatást. 

Tovább olvasom

Az év elején a fővárosban és vidéken is felgyorsult a lakáspiac, Budapesten továbbra is a panellakások kelnek el a leggyorsabban. Ezek a lakások idén már 51 nap alatt gazdára találtak, míg tavaly az első negyedévben az értékesítésükhöz 85 napra volt szükség - közölte az MTI az egyik ingatlanforgalmazó cég adatai alapján.

Tovább olvasom

A lakáspiacot az idén az emelkedő kamatkörnyezet, az infláció, valamint a lakásépítés költségeinek növekedése új helyzet elé állítja, azt követően, hogy 2021-et az otthonteremtési támogatások határozták meg - mondta a Magyar Nemzeti Bank ingatlanpiaci elemzések osztályának vezetője online sajtótájékoztatón.

Tovább olvasom

A KATA módosítása után sokan azt latolgatják, miként érinti őket a változás, legyen közvetlenül érintett vagy sem. Mert közvetetten is lehet hatása az adónem megcsonkítása például az építőiparban, így az ingatlanpiacon is.

Tovább olvasom
Elejére