Az ingatlanpiac roppant bonyolult időszakát éli. Az elmúlt egy-két évben nehezen volt kiszámítható a várható forgalom és az árak alakulása is. Ami kiszámítható: egy ideig ez marad a helyzet. Ennek oka, hogy sok olyan tényezőt is figyelembe kell venni, ami normál üzemmenet esetén nincs is. Ilyen természetesen a Covid-járvány alakulás, aminek előrejelzése leginkább a jóslás kategóriája.

Tovább olvasom

Iksz összeget tudunk megmozgatni: egy nagyobb alapterületű, de használt lakást vegyünk, vagy ugyanazon a környéken egy talán valamivel kisebbet, de inkább újat? Sok szempontot érdemes mérlegelni a döntés előtt: például a lakástámogatás különböző formái csak új építésű otthon vásárlásakor vehetők igénybe, pláne ha már gyermek is van a családban. Ez akár döntő érv is lehet.

Tovább olvasom

Miközben a használt lakások piaca visszafogottan szerepel, szeptemberben éves összevetésben 50 százalékkal nőtt az eladásra kínált új lakások és házak kínálata, miközben az ezekre leadott érdeklődések száma 40 százalékkal bővült. A támogatások és hitellehetőségek okán a következő időszakban évtizedes rekordok dőlhetnek meg a lakásépítésekben.

Tovább olvasom

A használt lakásokhoz képest az új lakóingatlanok iránti kereslet sokkal nagyobb mértékben, 64 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest. A tendenciák azt is előrevetítik, hogy 2022 az új lakások éve lesz – prognosztizált az ingatlan.com. A fővárosban a használt lakások átlagos négyzetméterára a kínálati piacon 9 százalékkal, 800 ezer forintra nőtt 2021 januárja és decembere között.

Tovább olvasom

Amilyen kicsi Magyarország, olyan nagy eltérések vannak az egyes országrészek között az ingatlanpiacon. A KSH friss adatai szerint például míg 2022 első negyedévében a 10 ezer lakosra jutó új lakások száma országosan 4,7, de míg ez Budapesten 14,3, addig a következő legjobb Pest megyében csak 5,2, a legrosszabbul teljesítő Tolna megyében pedig 0,1 darab.

Tovább olvasom
Elejére