A külön költözés, önálló életkezdés nagy dilemmája: albérletet fizessünk, vagy inkább saját otthonunk lakáshitelét? Igényeink és pénztárcánk nincs mindig összehangban, de okos kompromisszummal egyensúlyba hozhatjuk, s kiderülhet, hogy a havi törlesztőrészletünk nagyjából akkora költséget jelent, mint a bérleti díj. Ez viszont már a mi otthonunk, és a sajátjára mindenki szívesebben költ.

Tovább olvasom

Márciusban is minimális mértékben emelkedtek a lakbérek: országosan 0,5, a fővárosban 0,8 százalékkal egy hónap alatt. A tavalyi csökkenő tendencia idén januárban megtorpant, majd februártól az árak csekély ütemben növekedni kezdtek. A fővárosi lakbérek márciusi változása alapvetően a pesti belső és átmeneti kerületekben kiadó lakások drágulása járult hozzá.

Tovább olvasom

Felvették! Az egyetemi ponthatárok meghirdetése után sok családban nagy volt az öröm, amivel együtt gond is szakadt a nyakukba: hol fog lakni a gyerek? S persze: mindez mennyibe fog kerülni? Az albérletpiacon körülnézve a nagyobb egyetemi városokban havi 100 ezer forintos bérleti díjjal számolhatnak, Budapesten többel. Volt, aki – akár hitelt felvéve is - inkább lakást vásárolt. 

Tovább olvasom

2021 júniusában tovább nőttek a lakbérek: országosan 1,6, Budapesten pedig 1,8%-kal drágultak a kiadó lakások az előző hónaphoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A kínálati árak valamelyest magasabbak voltak az előző év azonos időszakinál is, amire több mint egy éve nem volt példa. 

Tovább olvasom

Európa egyetemvárosai a magyar főváros albérleti díjaihoz képest akár 60 százalékkal drá-gábbak. Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak a szülőnek, aki Nyugat-Európában taníttatja gyermekét: London például egy egyszobás apartman havi félmillió forintnyi fontba kerül a külső városrészekben.

Tovább olvasom

A lakáskiadás jól jövedelmező bevételi forrás. A hitelképesség igazolására azonban nem minden bank fogadja el. Persze eleve csak akkor érdemes ezzel próbálkozni, ha ez a jövedelem legális, dokumentumokkal igazolható és adózott.

Tovább olvasom

Kiderültek a ponthatárok a felsőoktatásban, ezzel egyidőben megindult az albérletkeresés őszre. Természetesen a fővárosban legdrágábbak az átlagárak, de több vidéki városban is mélyen zsebbe kell nyúlni. A júniusi bérleti díjak országosan 14, Budapesten 10 százalékkal haladták meg a 2020. januári csúcsot. Idén a rezsi is kulcskérdés lesz. 

Tovább olvasom

A lakbérek után adót kell fizetni – figyelmeztet a NAV, és az írott szerződés fontosságára hívja fel a figyelmet. Mindeközben a bérleti díjak tovább emelkednek.

Tovább olvasom

A covidos időszakban visszaesett albérleti díjak a járvány hullámainak lecsengésével ismét növekedésnek indultak. Az ütem is fokozódik, de az inflációt figyelembe véve még nem érik el a koronavírus előtti szintet.

Tovább olvasom

Drágulnak az albérletek, s egyre több fiatal pár gondolkodik azon, hogy saját lakásba költözne. Megéri-e most váltani, hisz a hitelkamatok is emelkedtek: sokaknak jelent dilemmát. Kulcskérdés lehet ebben a helyzetben az is, hogy mennyibe kerül az ingatlan rezsije.

Tovább olvasom
Elejére