Albérletárak: megállt a zuhanás

Ingatlan #albérlet #sajátlakás

alberlet.jpg

Márciusban is minimális mértékben emelkedtek a lakbérek: országosan 0,5, a fővárosban 0,8 százalékkal egy hónap alatt. A tavalyi csökkenő tendencia idén januárban megtorpant, majd februártól az árak csekély ütemben növekedni kezdtek. A fővárosi lakbérek márciusi változása alapvetően a pesti belső és átmeneti kerületekben kiadó lakások drágulása járult hozzá.

A lakbérek 2020 augusztusától az év végéig tartó folyamatos mérséklődése 2021 januárjában megtorpant, majd februárban csekély mértékű emelkedésbe fordult át. A tendencia márciusban is folytatódott, de a növekedés üteme az előző havinál is visszafogottabb volt. Országosan 0,5, a fővárosban 0,8%-kal emelkedtek az albérletárak a februárihoz képest, így a tavaly áprilishoz viszonyított csökkenés országos átlagban 1,6, Budapesten 2,2%-ot tett ki – ez látszik a KSH-ingatlan.com márciust összegző lakbérindexében. Érdemes azonban azt is figyelembe venni, hogy éves szinten az országos lakbérindex több mint 10, a fővárosi pedig 14 százalékkal csökkent – innen indult felfelé az ár. Idén év elején már az is kijelenthető volt, hogy öt éve nem látott alacsony árakkal lehet szembesülni az albérletpiacon.

Hosszú távra szívesebben

Az év első három hónapjában a kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 53, a megyei jogú városokban 57 négyzetméter volt. A főváros dominanciája miatt a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (95%-a) többlakásos épületben lévő lakásokra vonatkozott.

A fővárosi piacon 20-30 százalékkal több ingatlant kínálnak hosszú távú bérleti lehetőségre, mint tavaly ugyanilyenkor. A koronavírus miatt az addig 80 százalékot kitevő külföldi turisták és diákok helyett ugyanis olyanok költöztek albérletbe, akik hosszabb távra vették ki az ingatlant. A bérbeadók közül sokan úgy alkalmazkodtak a megváltozott piaci viszonyokhoz, hogy a második havi kaució megfizetését részletekben is lehetővé tették, s sokan tartósan úgy számolnak, hogy csak hosszú távra adják ki ingatlanukat.

Nem mindegy, hogy hol

Az ingatlan.com elemzése szerint lássuk a megyeszékhelyek albérleteinek árát. Ez Győrben átlagosan 110 ezer forint: Győr továbbra is az ország egyik legdrágább városa, így nem meglepő, hogy az albérletpiacon is magasak az átlagos árak: az idén márciusban négyzetméter átlagár itt 2400 forint volt. Ez természetesen elmarad a fővárositól, ám a többi megyeszékhelyéhez képest magasnak mondható. Az átlagos albérletár Debrecenben a győrihez képest 10 ezer forinttal olcsóbb, Szegeden 95 ezerre számíthatunk, míg Pécsen, Kecskeméten és Nyíregyházán 90 ezer forint a havi bérleti díj.

Tovább emelkedhetnek

S hogy merre mozdulnak az árak még idén? Szakértők szerint felfelé, de vélhetően csupán néhány százalékkal. Ebben döntő szerepe lesz ismét annak, hogy a koronavírus-járvány lecseng-e, vagy esetleg lesz még egy hullám – ennek kapcsán pedig elindul-e ősztől a felsőoktatás az intézményekben, illetve bizonyosan befolyásoló tényező lesz még, hogy nyáron mennyi turista érkezhet. Ha ugyanis az idegenforgalom valamelyest helyreáll, az szinte azonnal érezhető lesz a bérleti díjakban is.

Forrás: Financial Expert
Elejére