Kérdések és válaszok - Babaváró Hitel

Hitel #babaváró hitel #babaváró kölcsön

babavaro.jpg
Hatalmasváltozásokat hozott július 1-je a magyar családok, és családalapítás előtt állók számára. Mivel nehéz eligazodni a meglévő szabályok és az újdonságok útvesztőiben, ezért a FinEx Kft., sorozatot indít, amelyben körbejárunk egy-egy kérdést Babaváró témakörében.

Hogy gondolkodnak bankok a felhasználási cél szempontjából? 

Bár a Babaváró hitel alapvetően szabad felhasználású mi azt tapasztaltuk, hogy a bankok arra számítanak, hogy ezt a hitelt ténylegesen családalapítási célokra veszik majd fel, nem pedig másra. Olyan hitelcélok lesznek első sorban, amelyek a családhoz köthetők, például a lakásfelújítás, a lakás bővítése akár gyermekszobával. Ezt is tudják a babaváró hitelből fedezni, és azt is el tudják képzelni, hogy a családbővülés miatti autóvásárlásra is felhasználják. Ilyen szempontból lehet átfedés a személyi hitellel. A babaváró hitelre a 18-41 év közötti hölgyek jogosultak a férjükkel, és nagyrészt ezek az ügyfelek vesznek fel személyi kölcsönt is, úgyhogy biztosan lesz átfedés az ügyfélkörben, és a hitelcélokban is.

Változnak-e a hitelfelvételi szokások? Háttérbe kerülnek-e a Babaváró miatt bizonyos hitelek?

Ez attól is függ, hogy kinek milyen hitele van jelenleg. A Babaváró hitel segítség lehet a falusi CSOK kiegészítésében, amelyből vidéken könnyen lehet ingatlant venni, illetve részben egy piaci jelzáloghitel önerejeként is felhasználható. Ekkor azonban figyelembe kell venni a jövedelemarányos törlesztőrészlet (JTM-) mutatót mind a két hitel esetén, hiszen ez azt is meghatározza, hogy mekkora összeget kaphat a Babavárónál egy ügyfél. Ha a Babavárót felveszik, az nagymértékben kihasználhatja az ügyfél hitelképességét, és innentől kezdve az, hogy jelzáloghitelben mennyit tud felvenni, van-e már jelzáloghitele, hitelkártyája, hitelkerete, az mind befolyásolja az ő hitelfelvételi lehetőségeit. Általánosságban elmondható, hogy körülbelül nettó 200 ezer forint családi jövedelem mellett a 10 millió forintos maximális összeget ki lehet használni.

Folyt. köv.:

Elejére