Áfa: Hasta la… vissza

CSOK #CSOK #áfa-visszatérítés

afa kulso.png

Kibővült a kör, érdemes élni az áfa-visszatérítés lehetőségével: az új lakásba költöző CSOK-osoknak az 5 százalékos, a generálkivitelező nélkül, „önerőből” építkezőknek (5 millió forintig) a 27 százalékos adótartalmat, a Falusi CSOK-ba bekerülteknek a lakásbővítés és korszerűsítés áfatartalmát érdemes igényelniük.

Már nemcsak kicsiknek: januártól az áfa visszaigénylés, hivatalos nevén visszatérítési támogatás kibővült, a kistelepülésen élők mellett mások is igénybe vehetik. Tavaly ugyanis az áfa visszaigénylés csak a falusi CSOK programba bevett kistelepüléseken volt kihasználható 5 millió forintos összeghatárig, a mostani 27 százalékos áfával.

Nézzük, most melyek lettek a lehetőségek.

Röviden megírtuk: 2021-től a CSOK-támogatással vásárolt új építésű ingatlanok után visszaigényelhető a csökkentett, 5 százalékos áfa vásárlóknak és a generálkivitelezővel építkezőknek. Új év, új remények... cikkünket itt olvashatod.

Itt nincs felső korlátja a támogatás összegének: az idén kiállított számlákat fogadják el, kivéve, ha tavaly (vagy korábban) kötötték meg az adásvételi szerződést, fizették ki a vételárat, s a számláknak 5 százalékos az adótartalma. A visszatérítés legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető, folyósítása új lakás vásárlása esetén a támogatási szerződés megkötését követően, egy összegben történik építési telek esetén, építkezésnél pedig a készültségi foknak megfelelően szakaszosan.

A kérelmet a hitelintézetekhez lehet benyújtani, s az adásvételi szerződésben fel kell tüntetni az áfa összegét. Ezt a CSOK – és hitelfelvétel esetén a lakáshitel – összegével együtt a vételár utolsó részeként utalja a bank az eladó adásvételi szerződésben megadott számlájára, miután az önerőt kifizettük. Ha az építkezéshez hitelt vettünk fel, akkor a bank hitelképes minősítése is szükséges az áfa visszatérítéshez.

Sokakat érintő kitétel lehet, hogy tetőtér-beépítéssel vagy emelet-ráépítéssel létrehozott új lakás esetén lépcső kialakítására a támogatás abban az esetben is felhasználható, ha a lépcső „az osztatlan közös tulajdonban álló ingatlannak nem az igénylő kizárólagos, hanem a tulajdonostársak közös használatába tartozó részében, vagy társasháztulajdon esetében annak közös tulajdonban álló épületrészében található.”

Egy másik lehetőségünk is van az áfa-visszaigénylésre: a számlák 27 százalékos adótartalmát igényelhetik vissza az önerőből – generálkivitelező nélkül – építkezők. Ez mit jelent? Saját kivitelezés vagy magánerős építkezés alatt az értendő, amikor nem generálkivitelező építi az ingatlant, hanem a támogatott személy külön-külön szakembereket bíz meg egy-egy munkálattal. A visszatérítést új lakások esetén az építési költségekre kérhetjük (a költségek áfa tartalmáig), de az építési telek vételárának áfa tartalmára is igényelhetjük.

Ehhez nem szükséges CSOK-ot igényelni, s az sem feltétel, hogy gyermeke legyen az igénylőnek. A támogatás maximális összege ebben az esetben 5 millió forint lehet (ennek eléréséhez 18,5 millió forintos költség igazolása szükséges). Alapvető elvárások persze itt is vannak: fél éves társadalombiztosítási jogviszony, köztartozás-mentesség és büntetlen előélet. Ennél a lehetőségnél 2018. január 1-e után kiállított számlák fogadhatók el jövő év végéig. Ugyanezek a szabályok érvényesek a Falusi CSOK által preferált kistelepülésen lakás vagy lakóépület bővítése vagy korszerűsítése esetén. Az igénylőnek – házastárssal, élettárssal való igénylés esetén az igénylőknek együttesen – az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett, legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie.

Duplán azonban nem érvényes a visszatérítés: fontos tudni, hogy vagy 5 vagy a 27 százalékos számlákra lehet kérni, mindkettőre nem.


Forrás: Financial Expert
Elejére