Újépítésű házak: nagyobb érték lett levegőn lenni

Ingatlan #ingatlan #lakás #újépítésű

tarsashaz.jpg

Felértékelődött a kert, az udvar, megélénkült az újlakás-piac a karantén, az 5 százalékos áfa – ami csok-osoknál nulla – és a családtámogatások új formáinak idei bevezetése óta. Leginkább a családi, iker- és sorházak pörögtek fel, 2021 az első olyan év, amikor több érdeklődés érkezett új építésű házakra, mint társasházi lakásokra.

Az első pár hónapot figyelembe véve, „idén majdnem háromszor annyi érdeklődés érkezett új építésű lakóingatlanok iránt, mint egy évvel korábban” – jelezte az ingatlan.com. Ennek egyik meghatározó oka lehet a karanténhatás: magyarán, tele az emberek hócipője a – kisebb megszakításokkal – egy éve tartó korlátozásoktól. Különösen igaz azokra, akik (belvárosi) lakásokban élnek.

Emellett a lakásépítési áfa 5 százalékra csökkentése is lendületet adott az újlakások piacának. A kínálat tovább fokozódhat, hisz nemrégiben kiderült, hogy 2021. június 30-a helyett 2022. június 30-án lépnek életbe a szigorúbb lakásenergetikai szabályok. Vagyis, addig még lehet idő megépíteni egy lakást, családi házat...olcsóbban. Hiába azonban az áfacsökkentés, bár a támogatások lendületet hozhatnak a keresletben, de egyben megemelhetik az árakat, ráadásul az építőanyag és a munkaerő drágulása is növelheti a költségeket. Az építőanyagok ára az elmúlt években 15-25 százalék közt emelkedett, a munkaerő költsége pedig 30-35 százalékkal, arról nem beszélve, hogy folyamatosan munkaerőhiánnyal küzdenek, mert az 5 százalékos áfa meghirdetése miatt most elég sok ingatlanfejlesztő köti le az energiáikat.

Több mint 18 ezer hirdetés adatainak feldolgozása alapján vizsgálták az új építésű lakóingatlanok márciusi kínálatát, keresletét és árait. Ennek alapján kiderült: leginkább a családi, iker- és sorházak pörögtek fel, 2021 az első olyan év, amikor több érdeklődés érkezett új építésű házakra, mint társasházi lakásokra.

A családi házak népszerűségéhez persze hozzájárulnak az év elején bevezetett extra családtámogatások és a már említett, koronavírus-járvány miatti karanténhatás is. Az új lakóingatlan vásárlását tervezők közül egyre többen szeretnének kertet vagy udvart is az új otthonukhoz. Felértékelődött ezek szerepe, amelyet nyilván a koronavírus okozta bezártság okozott. Az ingatlan.com adatbázisából a nagyvárosi árakat is össze tudjuk hasonlítani. Eszerint március közepén az új építésű társasházi lakások és házak átlagos négyzetméterára így alakult:


Még évekig lendületben maradhat az újlakás-piac, mert azokat az új lakóingatlanokat lehet 2026 végéig kedvezményes, 5 százalékos áfával értékesíteni, amelyek 2022 végéig építési engedélyt kaptak. Szakemberek szerint az otthonteremtési támogatásokkal együtt ez azt eredményezheti, hogy a 2020-as évek közepére évente akár 30-35 ezer új lakás is épülhet.

A budapesti újlakás-piacra is jó hatással volt az áfacsökkentés. Bár 2020 egészében még 30 százalékkal csökkent a forgalom és az újonnan piacra kerülő kínálat is a megelőző évihez képest, a második félév adataiból már úgy tűnik, mintha ki is jutott volna a fővárosi újlakás-piac a gödörből – ez látszik szakértők szerint az OTP Budapesti Újlakás Értéktérképe alapján. Ezt erősítette idén, hogy csok-kal vásárolva gyakorlatilag nulla százalékra csökkent az áfa, s a csok-os vásárlások illetékmentessége növelheti az adásvételt.

Forrás: Financial Expert
Elejére