Tudást hitelből

Hitel #hitel #kölcsön #diákhitel

diakhitel-logo.png

Új tanév, új kiadások. De nem lehet rossz anyagi körülményekre hivatkozva feladni a továbbtanulási szándékot ma Magyarországon. Az állam kedvezményes hitelekkel segíti a tudás megszerzését. Idén júniustól már a szakképzésben és a felnőttoktatásban is van erre lehetőség.

Szeptembertől csaknem 76 ezer diák kezdi meg felsőfokú tanulmányait, összesen közel 290 ezer fiatal tanul főiskolán, egyetemen. A tudást pedig nem adják ingyen. Sokaknak nagy segítség a diákhitel, a megkérdezettek fele állította azt, hogy anélkül nem tudták volna fedezni kiadásaikat a diákévek alatt.

Húsz éve jött létre a Diákhitel Központ pontosan azzal a céllal, hogy ne legyen olyan magyar fiatal, aki anyagi okok miatt ne tudjon továbbtanulni. Eddig mintegy fél millió hallgató élt a lehetőséggel, átlagosan egy millió forintot vettek fel. Hatalmas számok ezek. Tavaly 17 ezer diák igényelt diákhitelt, több mint harmaduk a maximális összeget, azaz havonta 150 ezer forintot kapott.

A diákhitel kondíciói kedvezőek, egyre kedvezőbbek. A hallgatók számára rendelkezésre áll a Diákhitel1, amit bármire fel lehet használni, és a Diákhitel2, amit pedig a fizetős szakokra járók a költségtérítésre fordíthatják. Az előző kamata rendkívül kedvező, 1,99%, az utóbbi pedig kamatmentes.

A Diákhitel1 keretében havonta akár 150 ezer, azaz évi 1,5 millió forintot is fel lehet venni, ami szabadon felhasználható, akár az albérletre, a létfenntartásra, tanszerekre, könyvekre, számítógépre. És megjegyezzük, kedvező feltételei miatt akár az életkezdéshez is érdemes felvenni és félretenni. A Diákhitel2-nek nincs felső határa, illetve mégis van: a képzés teljes térítési díja.

Mindezek után érthető, hogy évről évre egyre többen vesznek fel diákhitelt. Idén is biztosan csúcsot döntenek, főleg miután már a szak- és felnőttképzésben is léteznek képzési hitelek. A feltételek itt hasonlóak, mint a diákhitelek esetében, az elnevezés más, Képzési Hitelnek hívják, amit 18 és 55 év között lehet igényelni. Különbség még, hogy a Képzési Hitel2 esetében a felső határ 500 ezer forint.

A diákhitel beépült a családtámogatási rendszerbe is. Az édesanya diákhitelének felét elengedi az állam, amikor a második gyermeke megszületik. A harmadik gyermek esetén pedig a teljes összeget elengedik. A Diákhitel Központ eddig ötezer anya tartozását engedte el, ez hatmilliárd forintot tett ki.

Ami a visszafizetést illeti, a diploma megszerzését követő negyedik hónapban kell megkezdeni a törlesztést, legalább a megállapított minimum összeg erejéig. A törlesztőrészlet az első két évben a minimálbérhez, majd a jövedelemhez igazodik: a Diákhitel1 esetében a jövedelem 6%-a, Diákhitel2 esetében a jövedelem 4-11%-a (a felvett összegtől függően). Lehetőség van ennél magasabb összeggel is törleszteni, az előtörlesztés pedig ingyenes.

Minden bizonnyal idén is népszerűek lesznek ezek a konstrukciók, véli Magyar Péter, a Diákhitel Központ Zrt. Vezérigazgatója, érdemes is élni a lehetőséggel. S neki el lehet ezt hinni, hisz maga is részben a diákhitelből finanszírozta felsőfokú tanulmányait annak idején.

Forrás: Financial Expert
Elejére