A csok-hoz illetékmentesség is jár

CSOK #állami támogatás #CSOK #kedvezmény #illeték

afa_es_illetek_kedvezmeny_borito.png

Idén már nem kell illetéket fizetni lakásvásárlás után azoknak, akik a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) igénybe veszik. A mentesség új és használt ingatlanra, házaspárokra és egyedülálló szülőkre egyaránt vonatkozik.

Aki már vásárolt lakást vagy autót, annak az “illeték” szó hallatán egészen biztosan összerándul a gyomra. Mert amikor ilyen jelentős kiadásra szánjuk magunkat, legtöbben úgy sakkozunk, hogy a lehető legjobbat vegyük meg, de még éppen ne rokkanjunk bele. Aztán amikor miénk a lakás vagy az autó és üres a kassza, akkor jön az értesítés, hogy fizessük be az illetéket. Hiába tudjuk előre, hogy ez egyszer bekövetkezik, ha vágyaink elérhető közelségbe kerülnek, valahogy hajlamosak vagyunk nem gondolni rá. Amolyan “csak lesz valahogy” érzés diktál bennünk. Nos, ettől a nyomasztó tehertől is mentesülnek azok, akik csok-támogatás révén jutnak otthonukhoz.

Akik pedig előrelátóbbak, megfontoltabbak, azok mostantól már beleszámolhatják a saját erőbe azt az összeget, amit egyébként az illetékre tettek volna félre. Így csökkenthetik például a szükséges hitel összegét, ami szemmel jól látható mértékben csökkenti a havi törlesztőrészletet is.

Az illeték kedvezményekkel is megterhelő

Hogy szemléltetni tudjuk a mentesség mértékét és valós értékét, érdemes áttekinteni az illetékfizetés általános szabályait. Az alapelv az, hogy minden vagyonszerzés után illetéket kell fizetni az államnak, amely ebből fedezi például a vagyon átruházásával kapcsolatos költségeit. Mi most csak az ingatlanszerzésre vonatkozó szabályokkal foglalkozunk.

Az ingatlanoknál az illeték mértéke a vételártól függ, annak 4 százaléka. (A széles tömegeket ugyan nem érinti, de a rend kedvéért megjegyezzük, egymilliárd forint felett 2 százalék, de legfeljebb 200 millió forint a fizetendő összeg.) Ez azonban számos kedvezménnyel mérsékelhető, illetve néhány esetben mentesség is jár.

Nem kell illetéket, azaz teljes, hivatalos nevén a visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni, ha az ingatlan adásvétele házastársak vagy közeli hozzátartozók között bonyolódik (közeli hozzátartozónak az egyenesági leszármazottak, illetve szülők számítanak). Az illeték mértéke csökkenthető például akkor, ha eladunk egy lakást, és annak vételárából fizetjük - részben vagy egészben - az új otthonunkat. Ilyenkor az illetéket a két ár különbsége után kell számítani. Illetékfizetési kedvezmény jár továbbá különböző szabályok szerint az építtetőtől vásárolt új ingatlan esetén 15 millió forintig és 35 év alattiak első lakás vásárlásakor 15 millió forint alatti vételár esetén.

A csok most már mindent visz

A csok további kedvezményre jogosított eddig is: az illetékalap a csok-os támogatás összegével csökkenthető volt. Tehát ha a 30 milliós lakásunkra 10 millió forintos támogatást kaptunk, akkor csak 20 millió forint után kellett kifizetni az illetéket, mégpedig 800 ezer forintot.

A csok-ot igénybe vevők számára mindez azonban a múlté, hiszen 2021. január 1-től a családi otthonteremtési kedvezmény segítségével vásárolt ingatlan után egyáltalán nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni! Mindegy, hogy volt-e eladott lakásunk, mekkora az új ingatlanunk vételára, ahhoz mekkora csok-támogatást vettünk igénybe, nem kell számolgatni: az illeték nulla!


Mire és kikre vonatkozik?

Ez az új támogatás egyaránt jár az új építésű és a használt lakások vásárlása is. Vagyis erre a támogatásra minden gyermeket nevelő jogosult lehet – az ingatlan építési évétől függetlenül -, aki lakóingatlant venne.

Mindenki számára illetékmentes lesz tehát a lakásvásárlás, aki csok-támogatást is kér új otthona megvételéhez. Vagyis a már gyermeket nevelő házaspárok, élettársak és egyedülálló szülők is jogosultak lehetnek erre a kedvezményre. Emellett azok a házaspárok is jogosultak az illetékmentességre, akik a jövőben szeretnének gyermeket és csok-támogatást is igényelnének vállalt gyermekükre. (Fontos, hogy vállalt gyermekre csak házaspárok igényelhetnek csok-ot, így csak ők kaphatják meg az illetékmentességet is.)

Mit jelent ez forintra lefordítva? Egy 50 millió forint értékű lakásnál az illeték alapesetben 2 millió forint. Esetünkben ennyit nem kell tehát megfizetni. Az így felszabaduló pénzt a vásárló felhasználhatja például a hitelösszeg csökkentésére. A 2 millió forinttal kisebb hitelösszeggel pedig havonta akár 11 ezer forintot lehet spórolni (20 millió helyett 18 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitelre számolva).

Az 50 milliós lakás esetén a családok az áfacsökkentéssel, illetve áfa- és illetékmentességgel együtt összesen 15,5 millió forintot spórolhatnak meg. A program felülről nyitott, azaz e célra annyi pénzt nyújt a kormány, amennyire igény lesz. 
(További hírekért keresse fel oldalunkat: https://onlinehitelek.com/ )

Forrás: Financial Expert
Elejére