Négy fal között: a panelban van lehetőség

Ingatlan #panel #ingatlan

paneles.jpg

A panel még mindig népszerű, az érdeklődés ezen otthonok iránt mostanra visszaállt a koronavírus előtti szintre. Ezzel összhangban emelkedik az áruk is. Aki a 3 millió forintos otthonfelújítási támogatást kihasználja, annak a korszerűsítés több mint 8 százalékot tehet hozzá a panellakása árához. A fővárosi panelek kiadásával átlagosan 5,3 százalék bruttó hozam érhető el, s az inflációtól való félelem egyértelműen a további ingatlanbefektetések felé hajtja a piacot. 

Idén januártól május végéig országosan havonta átlagosan 55 ezren érdeklődtek a panellakások iránt, ami meghaladja a járvány előtti – 2019 egészére vonatkozó – havi átlagot. Közben a téglaépítésűeknél ez az érdeklődés még nem lépte át a pandémiát megelőző szintet, igaz, már nagyon közel van hozzá. A 2008-as gazdasági világválság óta a panellakások áremelkedése jelentősen meghaladta a téglalakásoké, ráadásul a felújítási programok hatásaként fenntartási és karbantartási költsége érezhetően alacsonyabbá vált. 

Szinte minden nagyvárosban olcsóbbak a panelek, a legalacsonyabb áron elérhető ingatlanok iránt pedig élénkebb a kereslet - harmadával olcsóbban lehet panelhoz jutni, mint téglalakáshoz. Lássuk, átlagosan mennyiért elérhetőek. 

Majdnem kétszeres különbség

Az ingatlan.com elemzése szerint június közepén a budapesti panellakások átlagos négyzetméterára a kínálati piacon 605 ezer forint volt, ami éves szinten 6,1 százalékos emelkedés. A téglaépítésű lakások négyzetméterára kevesebb mint 4 százalékkal 825 ezer forintra nőtt. A Budapesten kívüli piacon is drágultak a panelek, a megyeszékhelyeken átlagosan 10 százalékkal 380 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár. Az otthonfelújítási támogatás  ráadásul fokozza a keresletet, hisz ezt kihasználva a használt otthonokból szinte újat alakíthatunk ki. 

Mit jelent a felújítás – számokban? 

Az ingatlan.com adatai szerint a felújítandóként hirdetett fővárosi panellakások átlagos négyzetméterára 572 ezer forint, míg a felújítottaké 619 ezer forint volt, vagyis a felújítás több mint 8 százalékot tehet hozzá egy panellakás árához. A megyeszékhelyeken a felújítandó panelek átlagos ára 352 ezer forint volt június közepén, míg a korszerűsítettként hirdetett társaikért 394 forintot, vagyis 12 százalékkal magasabb árat kértek a tulajdonosok. Nem csoda, hogy májusban a becslés szerint összesen 11 ezer 800 használt lakás és ház adásvételére került sor. Ez 32 százalékos növekedést jelent tavaly májushoz képest. A lakásár/jövedelem mutató kétszeresére nőtt Budapesten 2012 és 2020 között az MNB adatai alapján. Tavaly közel 12 évnyi átlagjövedelemből lehetett megvásárolni egy átlagos 75 négyzetméteres lakást, szemben a 2012-ben látott 6 évvel. 

Kiadni sem rossz üzlet

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a fővárosi panellakások kiadásával átlagosan 5,3, a téglalakásokkal pedig 4,5 százalékos bruttó hozam érhető el. Ráadásul az inflációtól való félelem egyértelműen a további ingatlanbefektetések felé hajtja a piacot. 

Hónapokba telik értékesítése

A koronavírus-járvány miatt tavaly lassult a lakások értékesítési ideje: a leggyorsabban még mindig a panelek mentek el, átlagosan 94 nap alatt, ami 35 százalékkal több idő, mint 2019-ben volt. Tavaly Budapesten a belvárosban 76, Budán és a régió központokban 85, a kisebb megyei jogú városokban 105, Pest megyében 112, a kisebb városokban 122, míg a kis településeken átlagosan 135 nap alatt adtak el egy panellakást. 

Forrás: Financial Expert
Elejére