Lakásépítésben mérhető visszarendeződés

Ingatlan #ingatlan #építés #lakásépítés

lakasss.jpg

2021 első negyedévében 6153 új lakás épült, 29%-kal több, mint egy évvel korábban. Összesen 11.800 használt lakás és ház adásvételére került sor májusban, ez 32 százalékos növekedést jelent tavaly májushoz képest.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az átadott lakások száma elsősorban Budapesten nőtt, ahol 2708 lakást vettek használatba, több mint kétszer annyit, mint egy évvel korábban. A megyei jogú városokban 12%-kal több, a kisebb városokban és a községekben viszont 9, valamint 11 százalékkal kevesebb lakás épült, mint az előző év azonos időszakában.

Budapest mellett a legnagyobb újlakás-piacot jelentő Pest régióban 3,6%-kal kevesebb lakás épült, mint 2020 első negyedévében. Az átadott lakások száma az egyes régiókon belül is változatosan alakult, ám Észak-Alföld valamennyi megyéjében kevesebb lakás épült, mint egy évvel korábban.

A családiház-építők a várható szabályozás szigorítása miatt arra törekedtek, hogy 2020 végéig használatba vegyék a felépült lakásokat. Az előrehozott családiház-építések miatt 2021 első negyedévének lakásépítésében a többlakásos épületek domináltak.

A természetes személyek által épített lakások aránya 43-ról 28%-ra csökkent, a vállalkozások által építetteké 57-ről 71%-ra növekedett 2020 azonos időszakához képest.

Az új lakóépületekben használatba vett lakások 30%-a családi házban, 67%-a többlakásos épületben, fél százaléka lakóparkban található.

A használatba vett lakások átlagos alapterülete 16,2 négyzetméterrel, 80,3 négyzetméterre csökkent 2020 első negyedévéhez képest.

A fővárosban rendkívüli mértékben visszaesett, miközben minden egyéb településkategóriában erősen nőtt az építési kedv: Budapesten 79%-kal kevesebb, a megyei jogú városokban 77, a többi városban 82, a községekben pedig 84%-kal több lakás építését kezdeményezték, mint az előző év azonos időszakában.

Az építendő lakások száma Pest régióban 79%-kal emelkedett. Minden más vidéki régióban is növekedés tapasztalható, de Észak-Magyarországon és Dél-Alföldön így is rendkívül alacsony az építendő lakások száma, így az új lakások nagy többsége várhatóan ezután is a központi és a dunántúli régiókban készül majd el. A keleti országrészben csak Észak-Alföld régióban adtak ki nagyszámú, közel 1000 építési engedélyt, ez az egy évvel korábbi érték háromszorosa.

Az építtetők az esetek 67%-ában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével: ez az arány Budapesten a legalacsonyabb (39%), és a községekben a legmagasabb (96%).

A kiadott új építési engedélyek alapján 63%-kal több, összesen 3867 lakóépület építését tervezik. A tervezett egylakásos lakóépületek aránya 78, a három- vagy annál több lakásosoké 6,4%.

Eközben az ingatlan.com becslése szerint összesen 11 800 használt lakás és ház adásvételére került sor májusban, ez 32 százalékos növekedést jelent tavaly májushoz képest. Ez már megközelíti a koronavírus-járvány előtti 2019-es év átlagát. A járványhatás kezd lecsengeni a lakáspiacon, másik oldalról pedig az állami lakásprogram új elemei – például a lakásfelújítási program (Lakásfelújítási Támogatás) és a csok-os vásárlók (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) illetékmentessége – támaszt ad a keresletnek. Emellett pedig a pandémia alatt elhalasztott lakásvásárlások pótlása is hozzájárulhat a forgalomnövekedéshez. 


Forrás: Financial Expert
Elejére