Babaváró: Gyermekáldás kedvezményekkel

Hitel #babaváró hitel #babaváró kölcsön

babavaro.jpg

Banki ajánlatok – A hitelközvetítő jelentheti az akár tízezrekben mérhető különbséget.

Ismét felfelé ível a Babaváró hitel népszerűsége, bár a járvány tavaszi hulláma idején valamelyest csökkent az igénylések száma. A bankok feltételei, ajánlatai, akciói között havi szinten ezrekben, vagy akár tízezrekben mérhető eltérés is lehet, érdemes erre odafigyelni, s a piacra rálátó hitelközvetítő segítségét kérni gyermekvállalás előtt. A Financial Expert összeállítása. 

Az alaphelyzet viszonylag egyszerű: akik felveszik a Babaváró hitelt (maximum 10 millió forintot), azok a hitelfelvétel után egy gyermek születése esetén kamatmentes kölcsönnel számolhatnak, két babánál a tartozás 30 százalékát az állam támogatásként ki is fizeti, három gyermek esetén pedig az addigra meglévő teljes hitelösszeget állja. Ezt jogszabály rögzíti, mégsem mindegy, melyik banki ajánlatot választjuk. Bár a jövedelemarányos törlesztési mutató – mellyel korábban itt foglalkoztunk: Hitelképes vagyok? Mennyire? -  nem hagyható figyelmen kívül, a bankok saját hatáskörben döntenek a hitelfelvételi kritériumokkal kapcsolatban, s persze a kedvezményekről, akciókról. Emiatt jöhetnek képbe a hitelközvetítők, akik átlátják a lehetőségeket, és segítenek a legjobb ajánlat kiválasztásában.

Előtte azonban nézzük egy táblázatban, ki mire számíthat, ha belevág.


Fontos szabály, hogy a törlesztőrészlet a kamattámogatás időszaka alatt maximum havi 50 ezer forint lehet, amely tartalmazza az állami kezességvállalás díját is. Ha az első vagy a második gyermekünk megszületik, akkor 3 évre a kölcsön törlesztése szünetel. A hitelszerződés megkötése után minél hamarabb érkezik a baba, annál kevesebbet kell fizetni, attól függően, végül hány gyermek népesíti be otthonunkat.

Egy megkérdezett győri asszonynak tavaly nyáron születtek ikrei, ezzel egyidőben vették fel a 10 milliós babahitelt. „Már az igényelhetőség előtt jártuk a bankokat, hogy milyen papírokat kell beszereznünk, de akkor már a várandósságom utolsó heteiben jártam. Ezért nagy volt az izgalom, hogy a babák (mivel ikreket vártam) ne szülessenek meg az igénylést megelőzően. Nagyobb lakásba is kellett költöznünk, aminek a felújítására szerettük volna költeni a babaváró hitelt. Az elbírálás gyors volt, 8 munkanapon belül megtörtént, az utalás az elbírálást követő pár napon belül megtörtént, ezután már csak a bank felé kellett igazolnunk a babák megszületését. Így most nálunk a 10 milliós törlesztést felfüggesztették 3 évre, s 30 százalékát az állam állja” – mondta kérdésünkre.

Miért is fontosak a hitelközvetítők?

Ahogy már említettük, a bankok saját hatáskörben döntenek a hitelfelvételi kritériumokról. Itt jöhetnek képbe a hitelközvetítők, független szakértők, akik képben vannak, átlátják a banki lehetőségeket, és segítenek a legjobb ajánlat kiválasztásában. A bankok hitelbírálata ugyanis eltérő lehet. Máshogy kezelhetik a munkáltatói igazolást vagy számlakivonatot, különbség lehet abban is, hogy a várandós feleség jövedelmét vagy a külföldről érkező fizetést miként fogadják el. Másként dönthetnek például egy másik tartozás kiváltásánál. Emellett a pénztárcánkon érezhetjük, nekünk számíthatnak sokat a bankszámla díjak, az egyedi jóváírási akciók is – ezreket spórolhatunk egy jó választással. Sok esetben előfordul, hogy a Babaváró hitelre nem a számlavezető bankunkról kapjuk a legjobb ajánlatot – ilyenkor lehet, hogy megéri váltani. „Érdemes ezekre is figyelni, s ekkor jöhet jól a hitelközvetítő segítsége” – jelezte a Financial Expert.

Az igénylés feltételei tehát eltérhetnek, s ezt egy közvetítő látja át igazán.

Kérdezz-felelek: a legfontosabb tudnivalók.

Mikor érdemes igényelni? Természetesen akkor, ha családalapításban gondolkodunk, hisz ez az egyik legkedvezőbb hitelkonstrukció, mely szabad felhasználású, nem kell ingatlanfedezet, de segíthet otthonunk bővítésében, felújításában vagy egy új otthon felépítésében, megvásárlásában.

Ennek persze vannak feltételei:

 • Az igénylők házastársak legyenek.
 • A házaspár mindkét tagja betöltötte a 20. életévét, de a feleség még nem töltötte be a 41. életévét.
 • Legalább a házaspár egyik tagjának van 3 évnyi folyamatos társadalombiztosítási jogviszonya (TB), vagy felsőoktatási intézményben nappali képzésben tanulmányokat folytat. 
 • Mindketten rendelkeznek magyarországi lakcímmel.
 • Mindketten büntetlen előéletűek.
 • Egyik félnek sincs a NAV-nál nyilvántartott köztartozása.
 • Egyik félnek sincs a KHR-ben (korábbi BAR-lista) nyilvántartott tartozása.
 • Ha a házaspárnak már van gyermeke, akkor legalább egyikük az első házasságában él.
 • Az igénylők megfelelnek a vonatkozó kormányrendelet jogosultsági feltételeinek és hitelképesnek minősülnek a bank saját szabályai alapján.


Milliókkal drágább, ha öt év alatt sem születik gyermek


Ha a hitel felvételétől számított öt éven belül meghiúsul a gyermekvállalás, az addig kapott teljes kamattámogatást 120 napon belül vissza kell fizetni, ráadásul egy összegben. A mostani feltételek alapján a teljes 10 millió forintos babaváró hitel kamattámogatásának visszafizetésekor ez az összeg körülbelül 2,3 millió forint.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) egyébként minden hónap harmadik munkanapjáig teszi közzé a babaváró hitel referencia kamatát, amely alapján a bankok kiszámítják a kölcsön kamatát. Akik elveszítik az állami támogatást, azoknak a futamidő hátralévő részében kamattal terhelve kell folytatniuk a törlesztést. 

Leggyakrabban 10 milliós a Babaváró hiteligény

A Financial Expert kérdésére az OTP Bank közölte: az állami támogatású konstrukció tavaly júliusi indulása óta 2020. szeptember végéig 42 ezer szerződést kötöttek, összesen 405 milliárd forint összegben. Az ügyfelek jellemzően lakásvásárlásra, bővítésre, felújításra veszik igénybe a támogatást.

Ennél is beszédesebb volt az MKB Bank válasza: ügyfelei a maximálisan igényelhető 10 millió forintra adják be leggyakrabban a Babaváró-kölcsön kérelmet. „A tavaszi első hullám idején csökkent az igénylések száma. Kisebb visszaesés még a nyár folyamán is érzékelhető volt, melyet sok esetben a későbbre halasztott esküvőkkel indokoltak ügyfeleink. Mára azonban visszaállt az igénylések száma a pandémiát megelőző időszakban tapasztalható szintre.”

„Az eddigi tapasztalataik alapján mi az, amire az ügyfeleknek a leginkább érdemes figyelniük a Babaváró hitel kapcsán? – kérdeztük. „ Tapasztalatunk szerint az ügyfelek ezen a téren elég felkészültek, valamint az igénylési feltételek sem bonyolultak, ezért könnyen, gyorsan tudjuk folyósítani a kölcsönt. Fontos fejben tartani, hogy várandósan igénybe vett kedvezmények esetén a gyermek születését követően a gyermek igazolványait szükséges bemutatni a banknak.”

A CIB szerint „a termék bevezetése óta nem tapasztaltunk jelentős változást az átlagos hitelösszegben, mely 9,7-9,8 millió forint. A termék bevezetését követően megugrott igénylésszám év elejére stabilizálódott. Március második felétől minimális csökkenés következett be az igénylésszámban, de közel sem volt megfigyelhető a személyi kölcsönökhöz hasonló visszaesés.”

Az OTP Bank tanácsai a Babaváró kölcsön igénylés előtt állóknak:

Már kiállított TB-igazolással érkezzenek a bankfiókokba. Ha a terhesség 12. hetén túl vannak, akkor hozza magával a lepecsételt terhes-gondozási kiskönyvét (C.3341-39/2016. r. sz. azonosító számú). Fontos, hogy a kiskönyv 7. oldala tartalmazza a szülés várható időpontját, valamint a várandósság gondozásban közreműködő szülész-nőgyógyász szakorvos/védőnő aláírását és bélyegzőjét.
Ezeket a dokumentumokat se hagyják otthon:
 • érvényes magyar személyazonosító igazolvány, vagy útlevél, vagy kártya formátumú jogosítvány,
 • lakcímkártya magyarországi állandó lakcímmel és személyi azonosító számmal,
 • adókártya, mely tartalmazza az adóazonosító jelet,
 • ha az elmúlt 3 hónapban nem az OTP Banknál vezetett bankszámlára érkezett a jövedelmük, akkor 30 napnál nem régebbi munkáltatói jövedelemigazolás, vagy utolsó 3 havi bankszámlakivonat.

Szeretnél többet megtudni? Kattints ide és kérd ingyenes tanácsadásunkat.


Elejére