A melegben párolgott a hitelfelvételi kedv

Hitel #hitel #kölcsön

hitel1.jpg

Hosszú hónapok után júliusban csökkent először az újonnan felvett lakossági hitelek összege. A csökkenés az összes hitelfajtára jellemző.

A Magyar Nemzeti Bank rendszeresen közzéteszi közleményét a hitelintézetek összevont mérlegéről, amely tartalmazza a lakossági hitelfelvételekhez kapcsolódó adatsorokat is. A számos információból érdekes következtetéseket lehet levonni, jól látszódnak a tendenciák. Nézzünk néhány adatot, amelyeket a minap nyilvánosságra hozott friss jelentés tartalmaz. 

Idén július végén a lakosságnál 8 361,5 milliárd forintnyi hitel volt kint. A hitelcélok szerint annak több, mint felét a lakáshitelek képezték, 4 329,1 forint értékben. Ez persze természetes, hiszen egyenként is ez adja a legnagyobb összegeket, a mostani családtámogatási rendszer pedig jelentősen növelte a hitelfelvételi hajlandóságot ebben a szegmensben. Ez követte az áruvásárlási hitel (1 708,5 milliárd forint), ami az összes egy ötöde. Azért ilyen magas ez a szám, mert ebbe a kategóriában szerepel a babaváró hitel is, ami önmagában 1 379 milliárdot tett ki. Majd a közel azonos összeget kitevő személyi és szabad felhasználású jelzáloghitel (1 091,9 és 832,5 milliárd forint) következik, nagyjából 13 és 10 százalékkal. Ezekhez képest elenyésző a folyószámla és a gépjármű hitel mennyisége.

Ezek a számok önmagukban is beszédesek, de igazán a korábbi adatok ismeretében érdekesek. Ha például az újonnan felvett lakossági hitelek havi változását nézzük, akkor megállapítható, hogy idén először júliusban nem nőtt az előző havihoz képest. Idén eddig folyamatosan nőtt a hitelfelvételi kedv, ez szakadt meg júliusban. Míg júliusban 145,7 milliárd forint új hitel volt, júliusban ez csak 130,6 milliárd. Persze ez még így is jóval több, mint az egy évvel korábbi 96,1 milliárd forint. Ha a júliusi számokat a hitelcélok szerint nézzük, kiderül, hogy mindegyik hitelfajtában csökkenés látható, úgy a laksáscélú, mint a babaváró vagy a személyi hitelek terén. 

A csökkenést a szakértők többféleképpen magyarázzák. Ilyen ok lehet például a nyári szabadságok miatti csökkenő érdeklődés, azaz az emberek inkább a nyaralással, utazásaikkal voltak elfoglalva, mint lakásvásárlással vagy nagy értékű használati eszközök beszerzésével. Nyaralni meg azért kevesen mennek hitelből. Továbbá a hitelállomány, köztük a lakáshitel állomány magas szintje is lehet a magyarázat. Azaz aki lakáscélú kölcsönt akart felvenni, sokuk már megtette korábban, kezdenek fogyni a potenciális ügyfelek. Aztán a három hónappal ezelőtt kezdődött alapkamat emelés is gyorsította ezt a folyamatot, többen nem vártak tovább, és még júniusban meglépték a hitelfelvételt. Az augusztus választ ad, melyek lehettek a főbb okok.Forrás: Financial Expert
Elejére