Lakástakarék: idősotthonra is jó lehet

Lakástakarékpénztár #idősek otthona #OTP Lakástakarék #lakástakarék

lakastakarek_idosotthon.jpg

Kevesen tudják, hogy a lakástakarék alapú megtakarítás segítségével kifizethető az idősotthonok egyszeri, kezdő hozzájárulása is, amely a legtöbb helyen a beköltözés alapfeltétele.

Az idősek otthonába való költözés általában nehéz döntés mind a szülők, mind a hozzátartozók számára. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor sokan már csak ilyen helyen érzik magukat biztonságban. A családok számára sokszor nem megoldható, hogy ellássák szüleiket a munka és a saját életük mellett. Az országban több mint 50 ezer férőhely van, Budapesten és környékén nagyon hosszú a várakozási idő, vidéken valamivel jobb a helyzet.

Az idősotthonok pedig az elmúlt években már koránt sem rideg, szomorú helyek. A többágyas szobáktól a lakosztályig többféle komortfokozatú helyek közül választhatnak a beköltözők, pénztárcájuknak, lehetőségüknek megfelelően. Sok otthon inkább már panziónak tekinthető, a felsőbb kategóriás helyek pedig gyakran kétszobásak, akár terasszal, vagy kertkapcsolattal.

A szabad hely azonban nem minden, az idősotthonokba bekerüléshez a kérelmezőnek, illetve sok esetben a családjának mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Minden otthonban van egy úgynevezett havidíj, ami általában a bent lakó nyugdíjának 80 százaléka, ám vannak helyek, ahol előre meghatározott összeget kell fizetni. Állami intézményékben ez 100 ezer forint környékén kezdődik, de az átlag ezt bőven túllépi, elérve akár a 180 ezer forintot is. A legmagasabb felszereltségi szinteken azonban még ennél is magasabb havidíjat kérhetnek. Magasabb havidíj általában magasabb bekerülési költséget is jelent, amit jellemzően a családok csak úgy tudnak finanszírozni, hogy eladják a szülő lakását, házát.

Kevesen gondolnak bele, hogy az idősotthoni elhelyezési kezdési költsége fedezhető lakástakarékpénztári megtakarításból is. Az OTP Lakástakaréknál egy 8 éves konstrukció havi 20 ezer forint befizetéssel, illetve az állami támogatással kiegészülve pont 6 millió forint felvehető összeget eredményez, amely egy az egyben fedezheti a kezdő hozzájárulást. Napjainkban tehát még kevesen tekintenek a Lakástakarékra úgy, mint az időskori elhelyezés megkönnyítésére használható eszközre, pedig, ahogy a fenti példa mutatja, tökéletesen alkalmas lehet rá.


Forrás: http://www.azenpenzem.hu/cikkek/lakastakarek-idosotthonba-is-felhasznalhato/5066/
Elejére