Eladom a lakást, abból megveszem az újat

Ingatlan #lakás vásárlás #lakás eladás

photo-1560518883-ce09059eeffa.jpg

Az értékesítési időt nézve az ország minden részén átlagosan legalább 3 hónapot kellett várni egy-egy tranzakció zárásához. Ezt is figyelembe kell venni, ha új otthonba költöznénk, s az eladott ingatlan árából fedeznénk a vásárlást. Időzítés és összehangolás – ez a kulcsa a kettős ügyletnek.

Egyszerűnek hangzik, de ennél azért jóval kacifántosabb ügymenet, ha otthonunkat eladva, az abból befolyó összegből szeretnék máshol egy lakást vásárolni. „Közelebb költöznék a gyermekemhez”, kettőnknek elég volt a negyven négyzetméter, de két gyerek mellett nagyobb házat kell vennünk”, „a nyugati határszélen jóval többet lehet keresni, költözzünk”: sokszor ezen okok miatt szükséges a váltás.

Hónapokat kell várni a lezárásig

Az időfaktor ilyenkor fontos befolyásoló tényező: ahhoz, hogy meg tudjuk venni a kinézett új otthont, el kell adnunk a sajátunkat, amely árából (vagy annak nagy részéből) finanszírozzuk a leendő lakásunkat. Az értékesítési idő tekintetében az ország minden részén átlagosan legalább 3 hónapot kellett várni egy-egy tranzakció zárásához. A panelotthonok gyorsabban keltek el, átlagosan 3-4 hónap alatt, ami hasonló a tavaly májusi adatokhoz. A használt téglalakások esetében viszont 4-6 hónap volt az átlagos értékesítési idő. Ha engedünk az árból, az persze felgyorsíthatja ezt a folyamatot.

A panel jól pörög

A másik kulcskérdés: mikor és milyen áron tudunk eladni és vásárolni. Az értékesített panelotthonok átlagos négyzetméterára keleten 21,5%-kal, nyugaton 15%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Téglalakások esetében az átlagos négyzetméterár keleten 6%-kal csökkent, míg nyugaton 12%-ot nőtt a hónap értékesítési mutatói alapján. A májusban értékesített panelotthonok átlagos négyzetméterára Budán 18%-kal, Pesten 9%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az értékesített használt téglalakások négyzetméterárának tekintetében Budán 21, Pesten 8, a belvárosban 7%-os növekedés figyelhető meg a tavalyi év májusához viszonyítva.

Mennyi is ez számokban?

A vidéki településeken a vevők 54%-a 40-80 négyzetméter közötti ingatlant vásárolt idén májusban. A vidéki otthonok 35%-a 250 ezer forintos négyzetméterár alatti áron cserélt tulajdonost, míg 2020 májusában ez az arány 49% volt. Csökkent a 15 millió forint alatti kategóriák aránya, míg a 35 millió forint feletti ingatlanok kereslete 9 százalékponttal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Négyzetméterár tekintetében Pest megyében is hasonló tendencia tapasztalható, mint vidéken. Itt is a 250 ezer forint per négyzetméter alatti ingatlanok voltak a legnépszerűbbek, és az elmúlt évhez hasonlóan csökkent az arányuk. A 600 ezer forint/négyzetméter feletti otthonok aránya azonban a tavalyi 6%-ról 19%-ra nőtt, és ezzel a második legnépszerűbb kategória lett. Lakásár tekintetében – akárcsak 2020-ban - az 50 millió forint feletti ingatlanok iránt volt a legnagyobb érdeklődés.

Fizetési határidő: szinte átfolyik a pénz

Szerencsés esetben lakásunk eladása, s az új otthonunkra kötött szerződés is sínen van: ekkor kell úgy igazítani a fizetési határidőket, hogy az eladásból befolyó összeg előbb érkezzen meg, mint ahogy ki kell fizetnünk a másik ingatlan teljes vételárát (ugyanez a folyamat már a foglalókra is igaz). Bonyolíthatja a helyzetet, ha a vevőnk csok-ból vagy Babaváró hitelből szeretne bennünket kifizetni, itt ugyanis több mint egy hónapba is telhet az elbírálás. A lényeg tehát az összehangoláson és az időzítésen van, ha egy másik ingatlanba szeretnénk költözni.

Forrás: Financial Expert
Elejére