Nőnek a törlesztőrészletek

Hitel #hitel #törlesztőrészlet #minősített fogyasztóbarát hitel

stefan-stefancik-257625-unsplash.jpg

A romló nemzetközi hangulat itthon sem múlt el nyomtalanul az elmúlt hónapokban, a bankok hazánkban is óvatosabbak lettek, ami azonnal láthatóvá vált a kamatok emelkedésében. 

Ez a változó kamatozású lakáshitelekeseknek is rossz hír, hiszen mindezek a törlesztő részletek emelkedését hozzák magukkal. Az elemzők szerint az utóbbi év legjobb időszakához képest a havi kiadások 2-4,5 százalékkal nőhetnek meg egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű hitelnél. 

Az új lakáshitel felvevők nagyobb része már inkább fix kamatú - vagy kifejezetten Minősített Fogyasztóbarát - hitelt keres, a változó kamatozású hitelek visszaszorultak. Ez a trend azonban csak az utóbbi fél - 1 év tendenciája, előtte jóval többen mertek felvenni változó kamatozású hiteleket.

A változó kamatozású hitelek bár olcsóbbak a fix hiteleknél, a kamatok elmozdulásával minden kockázat a fogyasztót terheli. Az ilyen hiteleknél is vannak további variánsok, 3, 6, illetve 12 havonta átárazódó lakáshitelek. Az ilyen hitelek a megadott időintervallumok után újraárazódnak a bank döntése alapján, ami megváltoztatja a kamatot, és ezzel a havonta fizetendő törlesztőt is. 

A hitelek népszerűsége nem volt alaptalan, az elmúlt években kedvezőbbek voltak mint a fix kamatozású társaik, a kamatok folyamatosan csökkentek, ám úgy látszik, ez a trend most megfordul. Az ilyen hitelek kamata az úgynevezett referenciakamatból és a kamatfelárból tevődik össze. Ebből a két alkotóelemből a referenciakamat (BUBOR - budapesti bankközi forint hitelkamatláb) indult növekedésnek. Ha ez a mutató emelkedik, a bank sem tehet mást, mint a szabályok szerint átvezeti a hitelbe. A BUBOR az elmúlt 1 évben alapvetően stagnált, tavaly ősszel még csökkent is, ám idén júniusban meredek emelkedésbe kezdett. Ekkor kezdett el gyengülni a forint, és az állampapírpiaci hozamok is megugrottak.

Mindeközben egyébként az alapkamat nem változott, továbbra is 0,9 százalékon áll. Ne feledjük, a hitelünk törlesztője nemcsak az alapkamattól függ. Érdemes a BUBOR-t jobban figyelni, és felkészülni az esetleges újabb törlesztőemelkedésre. 

Forrás: http://www.origo.hu/gazdasag/20180706-nonek-a-torlesztoreszletek-bankmonitor.html
Elejére