Minősített Fogyasztóbarát hitelekről röviden

Hitel #hitel #minősített fogyasztóbarát hitel #fogyasztóbarát

rhone-702757-unsplash.jpg

Nem olyan régen jelentek meg hazánkban az úgynevezetett “Minősített Fogyasztóbarát Hitelek”. De mit érdemes tudni ezekről? Az Origo cikkéből szemezgettünk, ahol Freisleben Vilmos, az MNB Fogyasztóvédelmi Igazgatóság igazgatója nyilatkozott.

A “minősített” kategória arra utal, hogy az MNB pályázati rendszerében történik a termék értékesítése, és a jegybank ellenőrzi a feltételeknek való megfelelést. A “fogyasztóbarát” jelvény pedig azért járhat, mert a fogyasztók számára különféle szolgáltatásokat és kiszámíthatóságot nyújtanak ezek a termékek.

Ilyen szolgáltatás lehet például az, hogy a pénzügyi intézmény átveheti a földhivatali ügyintézés terhét, amennyiben a fogyasztó ezt igényli. A legnagyobb előnye ezeknek a hiteltermékeknek talán még a kiszámíthatóság, amit a Magyar Nemzeti Bank rendszere követel meg. Jó példa erre a folyósítás, aminek a feltételeknek történő megfeleléstől számítva két napon belül meg kell valósulnia. Szintén hasznos, hogy biztosak lehetünk benne, a hitelbírálat is végbemegy 15 napon belül, az ingatlan értékbecslésének befejezéstől számítva.

A fogyasztók felé talán a legnagyobb bizalmat pedig az adhatja, hogy a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek hosszútávon, akár a teljes futamidő alatt rögzített kamattal rendelkeznek, így nem érheti váratlan változás a hitelfelvevőt. Fontos részlet egy hitel felvétele során a kamat rögzítése, hiszen amennyi időre “fix” a kamat, annyi ideig nincs hatással a gazdasági környezet változása a törlesztőrészlet összegére, így a fogyasztó védve van.

Jó hír szintén, hogy már állami kamattámogatott hitelek is elérhetőek Minősített Fogyasztóbarát konstrukcióban, amikre szintén speciális rendelkezések vonatkoznak. Így, ha a hitelfelvevő elő- vagy végtörleszteni szeretne, akkor bizonyos esetekben 0 százalék, egyéb esetekben maximum 1 százalék számítható fel. Az ingyenes végtörlesztés tehát nem lehetetlen. 

Forrás: http://www.origo.hu/
Elejére