Megoldáskereső, hogy a moratórium után ne dőljenek be hitelek

Hitel #Moratórium #moratórium vége

mora.jpg

Az MNB körlevelet küldött a törlesztési moratóriumból kikerült vagy abban részt nem vevő ügyfelek esetleges fizetési nehézségeinek kezeléséről az érintett hitelintézeteknek, pénzügyi vállalkozásoknak. A jegybank elvárja, hogy dolgozzanak ki olyan finanszírozási konstrukciókat, megoldásokat, amelyekkel megfelelően kezelhetik az előállt helyzeteket. Ilyen megoldás lehet rövid távon, ha az adós csökkentett törlesztőrészletet, vagy csak kamatot fizet (a törlesztés egyidejű átstrukturálásával). Hosszabb távú megoldás lehet, ha a pénzügyi intézmény meghosszabbítja a futamidőt.

A hitelmoratórium október 31-én véget ért, csak a rászorulók (nyugdíjasok, a gyereket várók, a gyereket nevelők, a közfoglalkoztatottak, és azok a magánszemélyek, akiknek csökkent a jövedelmük az előző évhez képest) kérhették a folytatást. A nehézségekkel tehát sokan most szembesülnek: szakemberek szerint 2022 második felétől jelentős bedőlési hullám indulhat el.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss vezetői körlevele szerint pénzügyi intézményeknek fizetéskönnyítő megoldásokkal kell felkészülniük az ügyfélkör egy részének várható fizetési nehézségeire. Ezekről közérthető, átlátható tájékoztatást is kell nyújtaniuk kommunikációs felületeiken az adósok számára. Ha pedig maga az adott bank, pénzügyi vállalkozás monitoringrendszere azonosít ilyen jellegű problémát valamelyik ügyfelénél, javasolt a közvetlen megkeresése a fizetési terheket csillapító eszközök felajánlásával. A pénzintézetek számára is fontos lenne, hogy a banki kihelyezés – akár hosszabb távon – nagyobb valószínűséggel térüljön meg.

Legyenek konstrukciók, mindenre megoldás

Ilyen megoldás lehet rövid távon, ha az adós csökkentett törlesztőrészletet vagy csak kamatot fizet (a törlesztés egyidejű átstrukturálásával). Hosszabb távú megoldás lehet, ha a pénzügyi intézmény meghosszabbítja a futamidőt; kamatlábat csökkent vagy egyéb árazási kedvezményt nyújt; lehetőséget ad az adósnak a fedezet eladására és a vételár összege révén a követelés csökkentésére, vagy egyes fedezet(ek) kiengedésére, cseréjére; (adósságrendező) új hitelt ajánl fel vagy olyan új szerződéses feltételeket ajánl fel, amelyek (pl. adóstárs bevonásával, a régi feltételek egy részének megszüntetésével) könnyebbséget jelenthetnek az ügyfél számára.

Együttműködés az adóssal

Jegybanki elvárás, hogy a pénzügyi intézmények működjenek együtt adósaikkal, hogy ezzel is támogathassák utóbbiak hosszútávú fizetőképességének megtartását. A fogyasztók együttműködését és fizetési hajlandóságát is mérlegelve méltányosan alkalmazzák az általános szerződéses feltételekben rögzített, a hitelszerződés feltételeinek nem vagy késedelmes teljesítésére, s a felmondására vonatkozó rendelkezéseket.

Üzleti megoldások is kellenek

A fizetési nehézségekkel szembesülő vállalati ügyfelek esetében is szükség van a problémát orvosló termék- vagy üzleti megoldások (pl. átstrukturálás, áthidaló hitel, pótlólagos fedezetbevonás) felmérésére. Ezen ügyfélkörnél is indokolt mielőbb megkezdeni a helyzet megoldására vonatkozó egyeztetéseket azokkal a vállalatokkal, amelyek esetében a pénzügyi intézmény átstrukturálási kényszert valószínűsít a moratóriumból való kikerülést követően.


Forrás: Financial Expert
Elejére