Lízingpiac: visszaesés után lassú emelkedés

Hitel #hitel #lízing

lizingtabla2.jpg

Ugyan 14 százalékos visszaeséssel zárta a múlt évet a magyarországi lízingpiac a koronavírus-járvány miatt, a 639 milliárd forintos finanszírozott összeg jóval meghaladja az előzetes becslésekben szereplő 550-600 milliárd forintos összeget - közölte a Magyar Lízingszövetség. A nagyhaszongépjárművek és az egyéb gépek-berendezések voltak a járvány legnagyobb vesztesei. Az idei első negyedévben is hasonló volt a helyzet: az új lízingszerződések száma meghaladta a 20 ezret, ami stagnálást jelent az egy évvel korábbi szinthez képest, de majdnem 14 százalékos csökkenésnek felel meg 2019 azonos időszakához képest. 

Visszaesés: egyértelmű volt a lízingszövetség számára, hogy a pandémia ezzel jár 2020-ban a piacon, a kérdés csak az volt, mennyivel csökken a lízingszerződések száma. Egyébként enélkül is várható volt a visszaesés, hisz magasan szárnyalt a piac, a finanszírozott összeg 2019-ben évtizedes csúcsot jelentő 740 milliárd forint volt. A lízingpiaci szereplők a koronavírus után azt jósolták, ez 2020-ban 550-600 milliárd forintos összeget fogja csak elérni. Ehhez képest tulajdonképpen várakozáson felül teljesített a szektor, hisz tavaly 639 milliárd forinttal zárt (ez a 2017-es szintet éri el). 

A nagy vesztesek

Nézzük, miként teljesítettek a lízingpiacon belüli különböző szegmensek. 

A retail (flotta nélküli) autófinanszírozásban 10 százalékos mértékű csökkenés volt látható.  Különösen az új autók finanszírozása csökkent: 14 százalékkal. Ennek oka az új személygépjármű piac szűkülése és a magánszemélyek használtautó-felé fordulása volt. A használt autók finanszírozása ugyanis jól teljesített, értékben elérte a 2019-es szintet. A hagyományosan „válságállóbb” flottafinanszírozás most is kiegyensúlyozottabban, az előző év 94 százalékán végzett. A nagyhaszongépjármű finanszírozás volt az egyik legnagyobb vesztese a múlt évnek, részben a szállítmányozási szektorban látott drasztikus csökkenés eredményeként. Ebben a szegmensben a finanszírozott összeg 36 százalékkal esett vissza. Szintén jelentős, 30 százalékos visszaesés volt a gépfinanszírozásban – közölte a Magyar Lízingszövetség. 

Kedvezmény is segített

A nyertesek: kishaszongépjárművek 5 százalékkal, az agrárgép-finanszírozás 7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi szintet. Az építőgépek 27 milliárdos kihelyezése gyakorlatilag megegyezik az előző éves értékkel. A furgonoknál és az agrárgépeknél elért a bővülésben kiemelkedő szerepe volt a jegybank Növekedési Hitelprogramjában elérhető kedvezményes lízingkonstrukcióknak. 

Lassú emelkedés

Ami pedig az idei első negyedévet illeti, sok változás nem történt: a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai az év első negyedévben 20 076 új finanszírozási szerződést kötöttek: ez stagnálást mutat, viszont 14 százalékkal elmarad a 2019 első negyedévében elért eredménytől. A személyautó- és kisteherautó-finanszírozás megélénkült, akárcsak a nagyhaszongépjárművek szegmens, viszont tovább csökkent az úgynevezett egyéb gépek-termelőeszközök esetében a kihelyezések száma. 

Mi várható idén? 

A lízingpiac idén várható teljesítményére nehéz pontos előrejelzést adni a lízingszövetség szakemberei szerint a járványhoz köthető bizonytalanság miatt. Nagy kérdés, milyen ütemben áll helyre a fogyasztói bizalom és milyen tempóban indul újra a fejlődés a gazdaságban. A lízingpiaci szereplők szerint a koronavírus kedvezőtlen hatásainak csökkenése, a gazdaság újraindulása miatt a tavalyinál valamivel jobb évet zárhat a magyar lízingpiac, a tavalyinál nagyobb lesz a vállalkozások beruházási kedve, ami a lízingpiacon is keresletet generál, ezért növekedés várható  - de nem éri el a 2019-es szintet. 

Forrás: Financial Expert
Elejére