Jó hitellel a járvány idején is van élet

Hitel #kis -és középvállalkozások #NHP

kulso tabla1.jpg

Február végéig 28 ezer vállalkozás jutott kedvező kamatozású forráshoz a Növekedési Hitelprogram Hajrá konstrukció keretében - közölte a Magyar Nemzeti Bank. Az 1 836 milliárd forint összegben létrejött ügyletek több mint felét a működést segítő forgóeszközhitelek tették ki, míg egyharmaduk új beruházások megvalósulását szolgálta.

Beszámoltunk már róla, hogy a mostani nehéz piaci helyzetben pedig életmentő lehet a mikro, kis-, és középvállalatok számára, hogy kedvezményes feltételek és alacsony hiteldíjak mellett, gyorsan és könnyen jussanak forrásokhoz. Nehéz időkben kedvezőbb céges hitelek

Az MNB még 2020 áprilisában indította el a Növekedési Hitelprogram legújabb konstrukcióját, a Növekedési Hitelprogram Hajrát. Ez az egyik legfontosabb eszközük a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak tompítására, mivel minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel, széleskörű felhasználási lehetőséggel biztosít forrást a kis- és középvállalkozói szektornak.

A hitelt széleskörűen felhasználható, szinte mindenre, ami egy vállalkozás számára válsággal terhelt időszakban gondot jelenthet. Igényelni lehet új és használt tárgyi eszköz beszerzésére, korszerűsítésre, fejlesztésre, munkabér kifizetésére, hitel kiváltására, forgóeszköz beszerzésére, cégvásárlásra.


Az NHP Hajrá keretében felvehető kölcsön összege 1 millió forinttól 20 milliárd forintig terjed, kamata legfeljebb 2,5 százalék, a futamidő pedig 20 év is lehet (forgóeszközhitelnél ez 3 év). A hitelt számos banknál lehet igényelni, az egyes pénzintézetek ajánlata eltérő lehet.

A konstrukció iránt az indulás óta jelentős érdeklődés mutatkozik: 2021 február végéig 1 836 milliárd forintnyi megkötött hitel- és lízingszerződést jelentettek a bankok az MNB felé, 28 ezer hazai mikro-, kis- és középvállalkozáshoz kapcsolódóan. A tavaly novemberben 2500 milliárd forintra megemelt keretösszegnek köszönhetően a program az idei évben is számos vállalkozás működését, korszerűsítését és növekedését tudja segíteni.

Az NHP Hajrá konstrukció keretében adott hitelösszeg 31 százaléka új beruházás vagy lízing, 57 százaléka forgóeszközhitel, 12 százaléka pedig hitelkiváltáshoz kapcsolódó ügylet volt. A hitelek mintegy háromnegyedét a kereskedelem, a feldolgozóipar, az ingatlanügyletek, a mezőgazdaság és az építőipar ágazatokban tevékenykedő kis- és középvállalkozások vették fel.

A program részletszabályairól az MNB honlapján is lehet tájékozódni (https://mnb.hu/nhphajra).

Forrás: Financial Expert
Elejére