Félnek a bankok a tech óriásoktól

Fintech #fintech #technológia #facebook

tim-bennett-538189-unsplash.jpg

2010-ben, amikor a pénzügyi startupok elkezdték ellepni a világot, a pénzintézetek még nem vették komolyan a “fenyegetést”. Kis startupok, saját ügyfélbázis nélkül kezdtek pénzügyi technológiákat (fintech) fejleszteni. Mindez megfordult, amikor a technológia szektor vezetői, a Facebook, az Amazon és Google kezdtek el aktívan érdeklődni az iparág iránt.

Ezeknek a cégeknek már közel milliárdos ügyfélbázisuk van, és stabil alapjuk arra, hogy hiteltermékeket, folyószámlákat és pénzküldési lehetőségeket biztosítsanak felhasználóik részére. A bankok hirtelen elkezdtek félni, és jó okkal.

A Facebook például nem csak elindította Amerikában a saját fizetési megoldását (Facebook Payments), hanem fizetési rendszert és e-money üzemeltetéséhez szükséges licencet szerzett Írországban. A PSD2 EU-s direktíva előírja a bankoknak, hogy hozzáférést kell adniuk külső szolgáltatóknak az adataikhoz és szolgáltatásaikhoz, ha erre az ügyfél engedélyt ad. Nem nehéz kitalálni, a Facebook valószínűleg erre a lehetőségre vár, hogy szép lassan beszivárogjon a fizetési piacra. 

A Messengeren keresztül egyre több pénzintézet igyekszek elérni saját ügyfeleit, például Chatbotokkal, sőt vannak olyan országok, ahol pénzt is tudunk küldeni beszélgetőpartnerüknek. A Facebooknak tehát lassan minden adott arra, hogy még jobban kilépjen a tisztán IT piacról, és egy olyan helyen vesse meg a lábát, ahol hozzá képest mamutok vannak.

Forrás: www.portfolio.hu
Elejére