A magyar vásárlóerő a futottak még kategóriában

Ingatlan #vásárlóerő

banktabla (2).jpg

Magyarországon az egy főre jutó átlagos vásárlóerő 7643 euró. Ezzel hazánk idén is a 30. helyen áll az országok közötti összehasonlításban. A településeket nézve a fővárosban és környékén van a legtöbb pénzük a lakosoknak. 

Idén az egy főre jutó átlagos vásárlóerő Európában 15 055 euró. A 42 vizsgált ország között azonban jelentős különbségek vannak a rendelkezésre álló nettó jövedelem tekintetében – derül ki a GfK “Vásárlóerő Európa 2021” című tanulmányból. A lista elején Liechtenstein, Svájc és Luxemburg áll, a végén Koszovó, Moldova és Ukrajna. Egy liechtensteini 34-szer annyit költhet, mint egy ukrán. A magyar vásárlóerő az európai átlagnak mindössze 51 százaléka, 7643 euró. Ezzel Magyarország idén is a 30. helyen áll az országok közötti összehasonlításban.

Összességében a 42 vizsgált országból 16 az európai átlag felett van. Ezzel szemben 26 olyan ország áll, ahol az egy főre jutó vásárlóerő az átlag alatt van - köztük Spanyolország, amely 14 709 euróval valamivel az európai átlag alatt van. Ukrajna a sereghajtó: a tanulmányban szereplő legalacsonyabb vásárlóerővel rendelkező országban az emberek egy főre vetítve mindössze 1892 euróval rendelkeznek, ami kevesebb, mint 13 százaléka az európai átlagnak.

"A vásárlóerő alakulása azonban nem minden európai országban egyforma: míg az Egyesült Királyság - szintén az erősödő fontnak köszönhetően - két helyet lépett előre a vásárlóerő rangsorában, addig a szomszédos Írország három helyet csúszott vissza. És az országokon belül is történtek változások, például Franciaországban, ahol a vásárlóerő-szakadék egyre nő” – fejtette ki Filip Vojtech, a GfK globális geomarketing szakértője.

Hazánkban a települési listán Budapest egyértelmű fölénnyel az első helyen áll 9722 euróval. Azaz a budapesti lakosok 27 százalékkal többet költhetnek, mint egy átlag magyar, de 35 százalékkal kevesebbet, mint az európai átlag. 

Az 5 ezer főnél nagyobb lélekszámú települések (a főváros nélküli) listáján az látszik, hogy Budapest vonzáskörzete a nyerő, az első 10-ből 8 település oda sorolható. Azokon kívül csak az atomerőművel rendelkező Paks és a Győr melletti Győrújbarát fért be a 10-be.

A megyéket tekintve mindössze ötben áll az emberek rendelkezésére több pénz, mint az országos átlag. Földrajzilag mindannyian a fővárosban és annak környékén, valamint az osztrák határ felé helyezkednek el. Másrészt 15 megyében - az összes magyarországi megye háromnegyedében - az átlag alatti a vásárlóerő.

Az utolsó helyen Szabolcs-Szatmár-Bereg megye áll, ahol az egy főre jutó vásárlóerő 5944 euró. Ez alig 78 százaléka az országos átlagnak, és kevesebb mint 40 százaléka az európai átlagnak. 

Grafika: Sudár Éva
Forrás: Financial Expert
Elejére