Hitelfelvétel: ha a házastárs nem adóstárs

Hitel #hitel #adóstárs

adostars.jpeg

Mit tegyünk akkor, ha lakáshitelt kellene felvennénk, de házastársunk különböző okok miatt nem lesz adóstársunk? A bankok ugyanis többnyire az adóstárssal biztosítják be magukat, enélkül ugorhat a kölcsönfolyósítás. Vagy ha mégsem, akkor olyan ingatlan jöhet ilyenkor csak szóba fedezetként, ami nem a közös vagyon része.

Mindenre van megoldás - vallják az optimisták, s elméletük általában beigazolódik. Ez a helyzet a lakáshitelek folyósítása esetében igaz akkor is, ha házastársunk úgy dönt, nem szeretne egyben adóstársunk is lenni. Ennél gyakoribb eset, hogy egy válás után ki szeretnénk vásárolni volt párunk tulajdonrészét a közös ingatlanunkból, ehhez viszont kölcsönt vennénk fel.

Teljes vagyonával felel a kölcsön visszafizetéséért

Ez természetesen nehezíti, bonyolítja a helyzetet, de nem reménytelen a kölcsön felvétele. A bankok ugyanis szinte minden esetben szeretnék bevonni házastársunkat a lakáshitel felvételébe, hisz előírásaikba is ez szerepel: az adóstárs ugyanúgy felel a kölcsön visszafizetéséért a teljes vagyonával, mint mi. Vagyis a bank adott esetben letilthatja jövedelmét, lefoglalhatja vagyontárgyait.

Vagyonközösség: általában ebben élnek a házastársak, vagyis minden közös tulajdonnak tekinthető, amit a házasság éveiben együtt szereztek. Sőt, a közösen használt vagyontárgyak öt év alatt is ebbe a kategóriába esnek – például egy házasságba „bevitt” porszívó vagy mosógép is.

Adóstárs bevonására legtöbbször a fizetőképesség javítása érdekében van szükség, de megfelelő ingatlan- és jövedelemfedezettség esetén tehát adóstárs nélkül is felvehetők a hitelek.

Ajándékozással szerzett lakás nem tartozik a vagyonközösségbe

Visszatérve: ha házastársunk ragaszkodik hozzá, hogy nem szeretne adóstárs lenni, s nincs más megoldás, szüleink ingatlanára is kérhetünk jelzálogkölcsönt. Ez persze egy kellemetlen szituáció lehet még családon belül is, melynek a bizalom lehet a kulcsa. Így a bankok elfogadhatják, hogy házastársunk ne kerüljön bele a kölcsönszerződésbe – mindez elsősorban a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél jöhet szóba.

Ennél valamivel drasztikusabb lépés, ha házastársunkkal szerződést írunk, melyben megszüntetjük a vagyonközösségünket. Az ingatlannak azonban – ennek alapján – csak a hiteligénylő lehet a tulajdonosa. Leggyakrabban ilyennel váláskor találkoznak a szakemberek. Ha a házastársak a házastársi közös vagyont szerződéssel osztják meg, a szerződés akkor érvényes, ha közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalták.

Szerencsés helyzet, ha ajándékozással szereztük az ingatlant, mert ez akkor nem jelenti feltétlenül, hogy a vagyonközösség része lett. Ennél valamivel gyakoribb, hogy a házasság előtt szereztük a lakásunkat, így az nem a vagyonközösség része, viszont fedezetként szolgálhat a szabad felhasználású jelzáloghitel felvételénél.

Az adóstársra és kezesre vonatkozó szabályok bankonként eltérőek lehetnek. Mindenesetre hitelszakértő segíthet abban, mely banknál és mely esetekben fogadják el a hitelkérelmet úgy, ha házastársunkat nem vonjuk be adóstársként. https://onlinehitelek.com/szemelyi-kolcson

Mekkora hitelt kaphatok adóstárs és önerő nélkül?

Egyedülállóként, bevonható adóstárs nélkül is természetesen vehetünk fel hitelt: ennek összegében döntő tényező havi fizetésünk és az ingatlanfedezetünk, s persze azt is vizsgálják a bankok, hogy van-e már másik kölcsöntörlesztésünk. A képlet egyszerű: a havi törlesztésünk összességében nem haladhatja meg a nettó jövedelmünk felét. Ebből könnyen kiszámítható az adott konstrukciókat alapul véve, mekkora az a maximális összeg, ami felvehető. Lakásvásárláshoz igényelt hitel esetében plusz ingatlanfedezetet is kérnek a pénzintézetek.

Forrás: Financial Expert
Elejére