Hajrá helyett újraindítás

Hitel #kis -és középvállalkozások #NHP #vállalati hitel

hitel (2).jpg

Nagyon pörgött, mégis kivezetik a piacról a rendkívül kedvező kamatozású – vállalatoknak nyújtott - Növekedési Hitelprogram Hajrá-t. Júliustól „helyette” jön a Széchenyi Kártya Újraindítási Program, vállalatok számára 100 millió forintig, kétéves futamidővel, legfeljebb 0,1 százalékos fix kamattal elérhető folyószámlahitellel.

Tavaly áprilisi elindítása óta mintegy 38 ezer kis- és középvállalkozás jutott kedvező kamatozású forráshoz a Növekedési Hitelprogram Hajrá (NHP Hajrá) konstrukció keretében. A közel 2600 milliárd forint összegben létrejött ügyletek több mint felét a működést segítő forgóeszközhitelek tették ki, több mint egyharmaduk pedig új beruházások megvalósulását szolgálta – jelezte a Magyar Nemzeti Bank. Mint közölték, ez az egyik legfontosabb eszköz a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak tompítására, mivel minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel, széleskörű felhasználási lehetőséggel biztosít forrást a kkv-szektornak. A jelentős igénybevételre tekintettel az MNB a keretösszeget kétszer is megemelte, legutóbb áprilisban, 3 000 milliárd forintra. 2021. május végéig 2 597 milliárd forintnyi megkötött hitel- és lízingszerződést jelentettek a bankok az MNB felé, mintegy 38 ezer hazai mikro-, kis- és középvállalkozáshoz kapcsolódóan, tehát a keretösszeg 87 százalékát már felhasználták. Az NHP Hajrá keretében eddig megkötött szerződések volumenének 35 százaléka új beruházási hitel vagy lízing, 55 százaléka forgóeszközhitel, 10 százaléka pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt. A hitelek mintegy háromnegyedét a kereskedelem, az ingatlanügyletek, a feldolgozóipar, az építőipar és a mezőgazdaság ágazatokban tevékenykedő kkv-k vették fel. Annak ellenére, hogy az egy vállalkozás által felvehető hitelösszeget jelentősen megemelte a jegybank, továbbra is jelentős a kisebb szereplők részaránya: a kihelyezett források közel harmada mikrovállalkozásokhoz, harmada kisvállalkozásokhoz került.

Mégis kivezetik a piacról

Minden érintett meglepetésére a Magyar Nemzeti Bank a nyolc éve elindult NHP-t azonban hamarosan kivezeti a piacról azzal, hogy nem növeli tovább a keretét: ezzel a kedvezményes - nulla százalék körüli kamatozású - hitelnek befellegzett, de talán nem véglegesen. Az biztosnak tűnik, hogy azokat az NHP-s hitelkérelmeket, amelyek eddig nem jutottak el legalább a döntési szakaszig, a bankok szinte biztosan vissza fogják utasítani. Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója szerint az NHP helyére léphet a KAVOSZ Zrt. által koordinált Széchenyi-kártya újraindítási program.

Széchenyi Kártya: újra

2021 júliusától bevezetik a Széchenyi Kártya Újraindítási Programot, amelynek konstrukciói kifejezetten a magyar gazdaság újraindítását és élénkítését segítik azáltal, hogy a kkv szektor részére – a kiemelt mértékű állami támogatásnak köszönhetően – továbbra is rendkívül kedvező kamatszint és egyéb feltételek mellett kínálnak kedvező finanszírozási lehetőségeket. A csomagban a vállalatok számára 100 millió forintig, kétéves futamidővel, legfeljebb 0,1 százalékos fix kamattal elérhető lesz folyószámlahitel, likviditási hitel 250 millió forintig, hároméves futamidővel, legfeljebb 0,2 százalékos fix kamattal, valamint beruházási hitel 1 milliárd forintig, tízéves futamidővel, legfeljebb 0,5 százalékos fix kamattal.

A kilábalásban segíthet

Az Újraindítási Program kiemelten támogatja a hazai vállalkozások fejlesztési, beruházási céljainak megvalósítását, segítheti a kis-és középvállalkozói szektor likviditási forráshoz való hozzáférését pandémiás időszakból való kilábalásban. Azt ígérik: a Széchenyi Kártya Program új hitelkonstrukciói minden eddiginél kedvezőbb kondíciókkal, rendkívül alacsony, a teljes futamidő alatt fix kamaton érhetőek majd el a vállalkozások számára. Az új konstrukciók várhatóan júliustól igényelhetőek a Széchenyi Kártya Program eddigi hiteleihez hasonlóan a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a területi kereskedelmi és iparkamarák, és a KAVOSZ Zrt. teljes országos lefedettséget biztosító regisztráló irodáiban.
Forrás: Financial Expert
Elejére