Az infláció veri a kamatokat

Hitel #hitel #infláció

tabla2 (1) (1).jpg

Öt százalék fölé ért áprilisban az infláció, ami – ha hosszabb távon így maradna - sok kérdést felvetne a lakáshitelekkel és az állampapírban tartott pénzünkkel kapcsolatban. Öt százalék ugyanis több, mint a fix kamatozású kölcsönök teljes hiteldíj mutatója, magyarán olcsó ez a típusú hitel. Ellenben az öt százalékos infláció a Magyar Állampapír Plusz által kínált kamatnál is több…

Gyorsul az infláció, a Központi Statisztikai Hivatal áprilisban már 5,1 százalékot mért (nyolc éve nem látott szintre került), amit az információk szerint a Magyar Nemzeti Bank kamatemeléssel próbál majd fékezni. Sőt, áprilisban idehaza lett a legmagasabb a pénzromlás üteme az egész Európai Unióban – legalábbis az Eurostat friss adatai szerint (márciusban ez még csak 3,7 százalék volt).

Most tényleg megéri felvenni

Az öt százalékos szint azt jelenti, hogy a lakáshitel kamatai rendkívül olcsóak, hisz a legjobb, fix kamatozású ajánlatok ennél biztosan alacsonyabb teljes hiteldíj mutatót tartalmaznak. Vagyis negatív a reálkamat: az áremelkedés meghaladja a hitel kamatát. Ez azt jelenti, hogy érdemes, megéri lakáskölcsönt felvenni annak, aki ingatlanvásárlásban gondolkodik. Tíz vagy húsz éves futamidejű, fix kamatozású (tehát menet közben nem módosítható) lakáshitelek THM-je szinte biztosan 5 százalék alatti.

Ha a hozam kisebb, mint az infláció

Kevésbé jó hír viszont, hogy aki Magyar Állampapír Pluszban tartja pénzét, az 4,95 százalékos hozammal számolhat, ami viszont kevesebb, mint az áprilisi infláció mértéke. A „szuperállampapírral” korábban már foglalkoztunk: biztos kamatozású, alacsony kockázatú megtakarítás (gyakorlatilag itt azt jelenti, hogy csak államcsőd esetén nem kaphatnánk meg a kamatokat). Ráadásul költségei jóval alacsonyabbak, mint az állampapírral elérhető fix hozam. Már egy gyermek születése esetén kamatmentes, induló költsége, előtörlesztési díja nincsen. Mivel azonban 0,15 százalékkal kisebb így a hozama, mint az infláció, ha ez hosszabb távon így maradna, érdemes váltani az 5 éves Prémium Magyar Állampapírra (PMÁP), melynek adott évi kamata az előző évre érvényes infláció mértékénél 1,25 százalékponttal magasabb. Érdemes akár kombinálni is a két állampapírt.


Meddig maradhat ilyen magas az infláció?

Elemzők szerint mérséklődhet majd ez a szint – kérdés csak az, mikortól. Könnyen előfordulhat, hogy érezhetően csak év végére. Ezt is jelzi, hogy május 19-én az arany 1.872 dolláron, 3 havi csúcson volt, ezzel összefüggésben a piac világszerte aggódik az infláció magas szintje miatt. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hosszú távú nemzet- és gazdaságstratégiai céljait szem előtt tartva 31,5 tonnáról 94,5 tonnára emelte Magyarország aranytartalékát. Az MNB döntésével folytatta az aranytartalék 2018-as megtízszerezésével elkezdett folyamatot, aminek következtében az aranytartalék nagysága alapján 2021 márciusára Magyarország a nemzetközi rangsor középmezőnyéből annak felső harmadába lépett elő.

A magyarok nagy része most is az inflációt jelöli meg, ha a megtakarításairól vagy annak hiányáról kérdezik. Egy felmérés szerint a válaszadók túlnyomó többsége (65 százaléka) ezt nevezte meg okként, különösen az élelmiszerárak emelkedését. Tény, hogy az elmúlt egy évben az étolaj ára 22,8, a rizsé 7,7, a margariné 7,5, a liszté 7,4, a száraztésztáé 6,8, a cukoré, illetve a gyümölcs- és zöldségleveké egyaránt 4,9 százalékkal emelkedett.

Bár a Magyar Nemzeti Bank átmeneti állapotnak tartja a tavaszi drágulást, elemzők szerint az áremelkedés akár tartós is lehet.

Forrás: Financial Expert
Elejére