A bankoknak segíteni kell a nehéz helyzetbe került adósokat

Hitel #hitel

meeting-business-brand-help-capital-illustration-1061427-pxhere.com.jpg

Az MNB körlevelet adott ki hitelintézeteknek, pénzügyi vállalkozásoknak a törlesztési moratóriumból kikerült vagy abban részt nem vevő ügyfelek esetleges fizetési nehézségeinek kezeléséről. A bankoknak olyan finanszírozási konstrukciókat kell felajánlaniuk, amelyek igazodnak az adósok megváltozott fizetőképességéhez. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss vezetői körlevele szerint pénzügyi intézményeknek proaktív fizetéskönnyítő megoldásokkal kell felkészülniük az ügyfélkör egy részének várható fizetési nehézségeire. Magyarán már a probléma jelentkezése előtt ki kell dolgozniuk olyan konstrukciókat, amelyekkel az adósok megoldhatják törlesztési nehézségeiket. Ezekről közérthető, átlátható tájékoztatást is kell nyújtaniuk kommunikációs felületeiken. Ha pedig maga a bank monitoringrendszere azonosít ilyen jellegű problémát valamelyik ügyfelénél, javasolt az ő közvetlen megkeresése a fizetési terheket csillapító eszközök felajánlásával.

Ezeknek az eszközöknek a célja, hogy egyrészt segítse az ügyfelet az adósságszolgálatában, másrészt, hogy a banki kihelyezés nagyobb valószínűséggel térüljön meg.
Ilyen megoldás lehet – összhangban az MNB idén szeptember közepén kiadott ajánlásában foglaltakkal, s az ügyfél jellemzőinek vizsgálata nyomán – rövid és hosszú távú.

Rövid távon, ha 
  • az adós pl. csökkentett törlesztőrészletet vagy csak kamatot fizet (a törlesztés egyidejű átstrukturálásával). 

Hosszabb távon, ha 
  • a pénzügyi intézmény meghosszabbítja a futamidőt;
  • kamatlábat csökkent vagy egyéb árazási kedvezményt nyújt;
  • lehetőséget ad az adósnak a fedezet eladására és a vételár összege révén a követelés csökkentésére, vagy egyes fedezet(ek) kiengedésére, cseréjére;
  • adósságrendező, új hitelt vagy új szerződéses feltételeket ajánl fel, amelyek (pl. adóstárs bevonásával, a régi feltételek egy részének megszüntetésével) könnyebbséget jelenthetnek az ügyfél számára.

Jegybanki elvárás, hogy a pénzügyi intézmények működjenek együtt adósaikkal, hogy ezzel is támogathassák utóbbiak hosszútávú fizetőképességének megtartását. A fogyasztók együttműködését és fizetési hajlandóságát is mérlegelve méltányosan alkalmazzák az általános szerződéses feltételekben rögzített, a hitelszerződés feltételeinek nem vagy késedelmes teljesítésére, illetve felmondására vonatkozó rendelkezéseket.

Az MNB szerint fizetési nehézségekkel szembesülő vállalati ügyfelek esetében is szükség van a problémát orvosló termék- vagy üzleti megoldások (pl. átstrukturálás, áthidaló hitel, pótlólagos fedezetbevonás) felmérésére. Ezen ügyfélkörnél is indokolt mielőbb megkezdeni a helyzet megoldására vonatkozó egyeztetéseket azokkal a vállalatokkal, amelyek esetében a pénzügyi intézmény monitoringtevékenysége átstrukturálási kényszert valószínűsít a moratóriumból való kikerülést követően.

A pénzügyi intézményeknek át kell tekinteniük a hitelezéshez kapcsolódó belső folyamataikat, s sztenderdizált megoldásokkal fel kell készülni a moratóriumban részt nem vevő adósok megnövekedő számú megkeresésére. Az MNB szerint ez kezelhető az erőforrások átcsoportosításával, megelőző, innovatív megoldásokkal.
Fotó: PxHere
Forrás: Financial Expert
Elejére