Ha az ATM nem kér díjat

Bankszámla #bankszámla

atm-g3b3812d73_1920.jpg

Annak idején általános helyeslés övezte az intézkedést, miszerint a bankoknak ingyenessé kellett tenni havi két készpénzfelvételt. Évek óta így van ez, de biztos, hogy tudjuk a szabályokat? Biztos, hogy nem fizetünk feleslegesen? 

Biztosan sokan meglepődnek, de már több, mint hét éve, 2014. február 1-jétől létezik az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség. Egészen pontosan havonta legfeljebb két alkalommal, összesen 150 000 forint összegig költségmentesen vehető fel készpénz egy, az ügyfél által megjelölt fizetési számláról. 2015. január 1-jétől pedig már csak bankkártyával lehet igénybe venni a kedvezményt. Amelyre az a fogyasztó jogosult, aki betöltötte a 16. életévét, Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, és írásban vagy elektronikus úton nyilatkozott arról, hogy melyik számlára vonatkozóan kívánja igénybe venni a kedvezményt. Ha nincs nyilatkozat, nincs ingyenes pénzfelvétel. 

Amikor az intézkedés életbe lépett, nyilván mindenki nyilatkozott, a bankoknak kellett erre felhívni a figyelmet. Igen ám, de azóta hét év telt el, sokan bankot váltottak, új számlát nyitottak, régi számlákat mondtak fel, és egyáltalán nem biztos, hogy van érvényes nyilatkozat. A kedvezmény nem szűnik meg bankváltáskor, de az új szolgáltatónál ismét nyilatkoznia kell tehát az ingyenes készpénzfelvételi igényről, mert az nem jár automatikusan. Érdemes ennek utánanézni. 

Alapvetően azért kell nyilatkozni, mert egy fogyasztónak több számlája is lehet. A kedvezmény pedig egyetlen számlára vonatkozik. Amennyiben valaki nem nyilatkozik, a készpénzfelvétel költségeit az aktuális banki kondíciókkal számolják el. És ne feledjük, az ingyenesség kizárólag bankjegykiadó automatánál (ATM) elvégzett készpénzfelvételre érvényes, a bankfiókban személyesen lebonyolított tranzakcióra nem. Viszont bármely Magyarországon elhelyezett automatánál igénybe vehető, vagyis nem csak a számlavezető bank ATM-jénél lehet felvenni havi két alkalommal, összesen maximum 150 000 Ft-ot. 

Ha kimerítettük a havi kétszeri felvételt, illetve a 150 ezer forintos keretet, fizetni kell. Mennyit is? Nehéz az összehasonlítás, mert ahány bank, annyiféle számolás és annyiféle szabály. Azt is meg kell jegyezni, hogy bankokon belül is lehet más a díj egyes bankszámlák esetében. 

Forrás: Financial Expert
Elejére