Kezdő vállalkozások hitelezése? Ingatlanfedezettel reményteli

Hitel #kis -és középvállalkozások #vállalati #vállalati hitel

vallakozo.jpg

Több mint kétszer annyi az új cég, mint tavaly ilyenkor, és több mint három hónapja rekord magasságokban a hazai cégbejegyzések száma – az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint. A kezdő vállalkozások azonban nehezebben jutnak hitelhez a nagyobb kockázat miatt: ingatlanfedezet bevonásával viszont ez is megoldható. 

2020 áprilisában a covid első hulláma okozta sokkhatás sokéves mélypontra lökte a cégalapítási kedvet. Az alacsony bázisnak és a magas aktuális értékeknek köszönhetően a 2021. áprilisi cégbejegyzési érték több mint 123 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket – jelezte az Opten.

Az elmúlt három hónap cégalapítási átlaga 30 százalékkal haladja meg a rendkívül magas bázisnak számító 2019-es és 2020-as értéket is. Mivel a cégtörlések száma továbbra is igen alacsony értéket mutat, az országban működő társas vállalkozások száma tovább növekedett. Jelenleg 523 ezer társas vállalkozás működik Magyarországon.

Egyéni vállalkozó még ennél is több


Mindezek mellett az egyéni vállalkozók száma még a társas vállalkozásoknál is jobban növekszik. Áprilisban 6575 új egyéni vállalkozást jegyeztek be, azaz az egyéni vállalkozók számának növekedése alig lassul az év elejétől szigorodó KATA szabályozás ellenére. Jelenleg mintegy 572 ezer egyéni vállalkozó működik az országban, így tovább nyílik az olló az egyéni és társas vállalkozások száma között, annak ellenére, hogy a társas vállalkozások száma is gyorsan növekszik. A magas cégalapítási értékek mellett a cégtörlések száma tovább esett, áprilisban mindössze 1360 cégtörlésre került sor, ami az elmúlt 12 év legalacsonyabb ilyen értéke. 

Ha tőkére lenne szükség induláskor….

Mit tegyen az aki, céget alapít, de minimális kezdőtőkével vág neki az üzleti életnek, miközben abban bízik, hogy a járvány elmúltával a gazdaság gyorsuló ütemben növekszik, s neki is osztanak lapot? Kezdő vállalkozásnak tőkéhez jutni nem egyszerű feladat. A bankok sem biztos, hogy újonnan indult vállalkozásoknak adnak kölcsön, s ezek a cégek a hitelprogramokban sem tudnak mindig részt venni – hisz még lezárt pénzügyi évük sincs, ami iránymutató lehet. A koronavírus után ráadásul a bankok kockázatvállalási hajlandósága vélhetően mérsékeltebb lesz az elmúlt öt évben tapasztaltakhoz képest. 

Az ingatlanfedezet kulcskérdés

Akadnak bankok, akik három hónapnyi működéssel is megelégszenek a hitelezéshez, s a negyedéves adatok elégnek bizonyulhatnak a „feltőkésítéshez”. Fedezet nélkül azonban ez biztosan nem megy – ingatlan bevonása szükséges ehhez. Az ingatlanfedezet tehát fontos, s az a legjobb, ha nem a cég, hanem a cégvezető magánszemély tulajdonában van. 

A tapasztalat azt mutatja, hogy kereskedelmi bankok legfeljebb körülbelül 10 millió forintig adnak kölcsönt pénzügyi múlttal nem rendelkező vállalkozásoknak. Fordulhatunk pénzügyi vállalkozásokhoz is, az általuk közvetített hiteleknél is az ingatlanfedezet (és annak minősége) a kulcskérdés. 

Elérhető fejlesztési hitel

Türelem és figyelem: ez kell ahhoz, hogy uniós forrásból finanszírozott, kezdő vállalkozásoknak kiírt, alacsony kamatozású hitelhez jussunk. Ennek kiírása ugyanis nem folyamatos, viszont érdemes lecsapni rá. Általában MFB-pontokon elérhetőek, valamilyen célhoz kötöttek és szigorú elszámolással járnak. Szóba jöhet itt most a MFB Gazdaság Újjáépítési Hitel Programon belül kínált beruházási hitel, melyet induló vállalkozások is igényelhetnek. Ebből fejleszthetjük cégünket akár 10% önerővel a Hitelpont Zrt-nél elérhető, kisvállalkozásokra optimalizált program segítségével. Ingatlanfedezet mellett akár 100 millió forintos vállalkozói beruházási hitelt is igényelhetünk 10 éves futamidőre, jelenleg évi 6,89%-os kamattal. 

Forrás: Financial Expert
Elejére