Autólízing: az idő vasfoga megette a moratóriumot

Hitel #lízing #autóhitel #autó lízing

lizing.jpg

Megjelent a hitelmoratórium meghosszabbításának szabályait tartalmazó kormányrendelet. A halasztás lehetősége 2022 júniusáig él. Rászorulók vehetik igénybe, nekik is kérniük kell, és akad néhány hiteltípus, amelyekre immár nem lesz érvényes. 

A Magyar Közlönyben olvasható új szabály szövegében három hiteltípust jelölnek meg, amelyek esetén nem lehet már további fizetési haladékot kapni. Ezek: 

  • értékpapír fedezete mellett nyújtott hitel,
  • kézizálog fedezete mellett nyújtott kölcsön,
  • jármű használatának céljából nyújtott lízing.

Amikor a kormány a hitelmoratórium további sorsáról döntött, némileg hallgatott a bankokra, és a rászorultság elvét alkalmazta. Úgy gondolhatták, feltételezhető, hogy nem okoz különösebb nehézséget a hitel törlesztése annak, aki értékpapír vagy zálog fedezete mellett vett fel hitelt. Hiszen van némi vagyona. Ez logikusnak tűnik. Különösen annak fényében, hogy a Bankszövetség és a Magyar Nemzeti Bank is többször hangsúlyozta, csak az éljen a hitelmoratórium adta lehetőséggel, akinek komoly gondot jelent a hiteltörlesztés. Aki teheti, fizesse a részleteket, mert a mostani könnyebbségért később súlyos árat kell fizetni. Merthogy nő a visszafizetendő összeg és nő a futamidő: egyrészt a moratórium hosszával, másrészt a fizetés halasztás időtartamára járó kamat törlesztési idejével. Az MNB idén júniusi Stabilitási jelentése szerint a lakáshitelesek bő felének 10 százalékkal, a személyi hitelesek szintén felének körülbelül 40 százalékkal nőne meg a teljes visszafizetendő hitelösszege, ha a moratórium 2022 közepéig tartana, s végig abban maradnának.

A Bankszövetség a nyáron a bankszámla-forgalom alapján megállapította, hogy a hitelmoratóriumban lévő ügyfelek 19 százalékának csökkent a jövedelme, 81 százaléknak viszont nem, azaz tudna fizetni, mégsem teszi. Ez pedig sem a bankoknak és végső soron az ügyfeleknek sem kifizetődő.

Ami pedig az autólízinget illeti, érthető a fizetési halasztás lehetőségének lezárása. Ott ugyanis valójában maga az autó jelenti fedezetet, amely minden nap elmúltával kevesebbet ér. A hitelmoratórium kezdete óta 2022 júniusáig összesen 27 hónap múlik el. Ennyi idő alatt egy autó sokat veszít értékéből. Könnyen elképzelhető, annyival ér kevesebbet, hogy értéke már nem fedezi a hitelösszeget. 

Az autó értékvesztése, azaz a vásárlási ár és az adott pillanatban a piacon érvényesíthető eladási ár közötti különbség. Hogy ez milyen mértékű, sok mindentől függ, például a márkától és a típustól is. Ezt a különbséget persze egy ilyen jogszabály nem tudja kezelni. Mindenesetre egyes felmérések szerint az átlagautók átlagosan az áruk 40%-át elveszítik 3 éves koruk után. Ez magyarázhatja, hogy az autólízingesek kiestek a kosárból. 

Október végéig tehát mindenkire érvényes a moratórium, akire eddig érvényes volt. A rászorulók pedig október 31-ig kérhetik a hosszabbítást. Rászorulónak minősülnek

  • a nyugdíjasok,
  • a gyereket várók,
  • a gyereket nevelők,
  • a közfoglalkoztatottak,
  • azok a magánszemélyek, akiknek csökkent a jövedelmük az előző évhez képest,
  • azon vállalkozások, amelyeknek az árbevétele legalább 25 százalékkal esett az előző évhez viszonyítva.

A Magyar Nemzeti Bank nyilvántartása alapján jelenleg a lakossági hitelek harmadát, a vállalati hitelek csaknem negyedét nem fizetik az adósok. Egyes számítások szerint a moratóriumban jelenleg is résztvevő magánszemélyek 10-15 százaléka nyugdíjas, mintegy 30 százalékuk pedig gyereket nevelő szülő. 

A hitelezési moratóriumot a kormány az MNB javaslatára a koronavírus-járvány elején tette lehetővé a háztartási és vállalati hitelek esetében. A belépés automatikus volt, annak kellett jeleznie a bank felé, aki tovább kívánta fizetni a törlesztőrészleteket. Mindez először 2020 végéig volt érvényes, majd meghosszabbították a határidőt 2021. június 30-ig, utána pedig szeptember végéig, most pedig október 31-ig.

Forrás: Financial Expert
Elejére