Adós fizess, avagy a moratórium sokba kerülhet

Hitel #Moratórium #moratórium vége

hitelmort.jpg

A hitelmoratórium a jelenlegi állapot szerint október 31-ig van érvényben. A bankok az javasolják, aki teheti, törlesszen és ne halasszon. 

A hitelmoratórium ügye is szerepelt legújabb nemzeti konzultáció kérdései között. Ennek eredményéről Dömötör Csaba miniszterhelyettes számolt be a sajtónak. Elmondta, hogy a résztvevők 91%-a támogatja, 9%-a pedig nem támogatja a hitelmoratórium meghosszabbítását. Ebben a kérdésben közel 1,3 millió támogató vélemény érkezett, tette hozzá, majd kijelentett, hogy “a hitelmoratóriummal támaszt adunk azoknak, akik a legnehezebb helyzetben vannak.”

Hogy ez pontosan mit jelent. A hitelmoratóriumot meghosszabbítják, de feltételekhez kötik. A törlesztés szüneteltetéséhez öt feltétel egyikének kell teljesülnie. Kérhetik a moratóriumban való megmaradást 

  • a nyugdíjasok,
  • a gyermeket nevelők,
  • a közfoglalkoztatottak,
  • azok a magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a keresete,
  • azok a vállalkozások, amelyek árbevétele 25 százalékkal esett az előző évhez képest.
A moratóriumban maradás nem lesz automatikus, ezt az igényt jelezni kell a bankok felé. Ez megtehető személyesen és online is. A hosszabbítás jövő év júliusig lesz érvényben.
Jelenleg mintegy 1,2 millió kölcsönt érint a moratórium, egyes becslések szerint a hosszabbítás 150-250 ezer szerződőnek nyújtana valódi segítséget, a többiek tudnának törleszteni. 
A bankok nem győzik hangsúlyozni, nem biztos, hogy jó ötlet a moratóriumban maradni. Ez ugyanis növeli a futamidőt, hiszen a törlesztés szüneteltetése idejére a kamatot meg kell fizetni. S mivel a törlesztőrészlet nem nőhet, értelemszerűen a futamidő (és persze a teljes visszafizetendő összeg) növekszik. Aki teheti, törlesszen, javasolta már korábban is a Bankszövetség. Korábban a Magyar Nemzeti Bank ugyancsak felhívta a figyelmet arra, hogy a futamidő meghosszabbítása jelentős teher lehet. Annak kockázata meghaladja azt az előnyt, amit a moratórium ad, különösen azok esetében, akik most képesek lennének a törlesztésre. Hosszútávon bármi történhet, az adóst érheti olyan negatív hatás, ami miatt évek múlva a törlesztés kitolódása nehéz helyzetbe sodorja. Egy esetleges fizetésképtelenség persze a bankot is sújtja, ezt akarják elkerülni.
A pénzintézetek eddig is igyekeztek arra ösztökélni az adósokat, hogy folytassák a fizetést. Például úgy, hogy moratórium első határideje lejártakor levélben tájékoztatták az ügyfeleket, hogy addig milyen futamidőnövekedéssel számolhatnak. Abból lehetett következtetni a további szüneteltetés következményeire. Most ugyancsak arra készülnek, hogy levélben tájékoztatják az adósokat eddig összegyűlt kötelezettségeikről. Felmérések szerint ugyanis sokan nincsenek tisztában azokkal, vagy nem akarnak tisztában lenni vele, örülnek a fizetési haladéknak. Több bank azt is tervezi, hogy telefonon is megkeresik az ügyfeleket, hogy rábírják őket a törlesztésre, még ha éppen beleesnek a továbbra is kedvezményezettek körébe.
Forrás: Financial Expert
Elejére